Fülöp Attiláné és Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete kapta a Gödöllő Kultúrájáért díjat

pmh

Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatóhelyettese valamint a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete kapta az idei Gödöllő Kultúrájáért díjat az önkormányzattól. Az elismerést január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi Sándor Művelődési Központban rendezett ünnepségen adták át. A műsor Mohai Gábor szavalatával kezdődött. Ezután dr. Gémesi György polgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd átadta a díjakat Fülöp Attilánénak és Horváth Zoltán egyesületi elnöknek. Az eseményen részt vett dr. Molnár József, a Szent István Egyetem rektora is. Az ünnepség a díjazott egyesület tagjainak műsorával ért véget. A következőkben Guba Lajos képviselő, a képviselő-testület kulturális, oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke által elmondott méltatásokat közöljük.

 

  

 

 

 

 

 

 

FÜLÖP ATTILÁNÉ

 

Fülöp Attiláné könyvtárosként 30 éve dolgozik a Gödöllői Városi Könyvtárban. Főiskolai évei alatt a gyakorlatát is itt végezte. A diplomaszerzés után munkahelyül és otthonául is Gödöllőt választotta.

Kezdetben a gyermekrészleg vezetőjeként Kis könyvtáros kört vezetett. Olyan ismeretek átadását tartotta fontosnak, amelyet ma már tantervbe építve tanítanak az iskolákban.

A Bibliophilius Körben a középiskolásokkal talált kapcsolatot, ahol a könyvtárban való eligazodás, a kézikönyvekben történő keresés technikáján túl a fiatalokat foglalkoztató problémák megbeszélésén, a gondok megoldásában segítséget nyúltó irodalmi művek megismerésén volt a hangsúly.

Később a felnőtt részleg olvasószolgálat csoportvezetője lett, szervezőként ő állt az írókkal, történészekkel, szociológusokkal folytatott beszélgetések mögött.

A Gödöllőn hagyományossá vált könyves ünnepek szervezésében és lebonyolításában a kezdetektől fogva részt vett.

1991-1995 között szervezte a Gödöllői Művésztelep Olvasótábort, amely sok gyermek élményévé tette az egykori gödöllői művésztelep lakóinak életmódját, alkotói stílusát, filozófiáját kortárs gödöllői művészek segítségével.

Az Erzsébet királyné tiszteletére kiírt szavalóverseny szervezése immár 10 éve az ő kezében fut össze és koordinálta annak előkészítését, szervezését.

Kulcsszerepe van a háromévente megrendezésre kerülő Fa ága rügyével – Kárpát-­medencei Magyar Népmesemondó Találkozó szervezésében A nagyszabású rendezvény a határainkon túl élő magyar népmesemondó hagyományokat őrzők találkozó és bemutatkozó helyévé vált.

Fülöp Attiláné 1993-tól a könyvtár szakmai igazgatóhelyettese A kilencvenes években a könyvtár nagy szakmai változásokon ment át. Új típusú információs szolgáltatások kezdődtek el. Fülöp Attilánénak nagy szerepe volt a könyvtár informatikai fejlesztésében és sikeres pályázataival a fejlesztések anyagi forrásait is sikerült megteremteni.

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ szakmai koncepciójának és funkcionális tervének kidolgozásával a könyvtár igazgatójával közösen egy új típusú könyvtár és információt szolgáltató intézmény modelljét munkálták ki.

Fülöp Attilánét személyes érdeklődése Gödöllő helyi hagyományainak gyűjtéséhez, feltárásához fűzi. Ez az érdeklődés motiválta a színvonalas, jól feltárt helyismereti gyűjtemény kialakítását.

Összefoglalva elmondható, hogy Fülöp Attiláné a könyvtáros munka és az olvasás ügyének elkötelezettje. Az újdonságokra való nagyfokú nyitottság jellemzi munkáját. A szorosan vett szakmai tevékenysége mellett mindig fontosnak tartotta, hogy a könyvtár színvonalas rendezvények, közösséget teremtő programok helyszíne legyen.

 

GÖDŐLLŐI FIATAL MŰVÉSZEK EGYESÜLETE

 

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete 1998-ban alakult a városban élő tehetséges fiatal zenészek, előadók, képzőművészek és a művészetek más ágát művelő hivatásos és amatőr alkotók csoportosulásaként.

Aktivitásuk, tevékenységük kezdettől fogva igen komoly szerepet játszott a város kulturális életének fellendítésében, társadalmi bázisának kiszélesítésében.

Az egyesület elnöke és menedzsere Horváth Zoltán. Az ő színpadra történő átiratában és rendezésében mutatták be Agatha Christie Tíz kicsi néger című regényét.

Az egyesület tagjai tehetségének bemutatására irodalmi, zenei, képzőművészeti estsorozatot szerveztek a Városi Múzeumban. Számos gödöllői ünnepségen, rendezvényen láthatta-hallhatta a város szélesebb nyilvánossága az általuk szerkesztett és előadott ünnepi műsorokat – legutóbb például augusztus 20-án és október 23-án.

 Az egyetemi rendezvényekre is az egyesület készíti az ünnepi műsorokat.

1999-ben mutatta be az egyesület a Hamlet című rockoperájukat, melynek zeneszerzője Lencsés Balázs, szövegírója és rendezője Horváth Zoltán.

A Hamlet nagy sikerét mutatja, hogy már 24 előadást tartottak Gödöllőn és az ország 10 városában. A Budai Parkszínpadon tartott előadásuk országos hírnevet szerzett az előadóknak és a szervezőknek 2001-ben. A rockoperát 2004 nyarán a komáromi Magyarock Dalszínház is bemutatta nagy sikerrel, az egyesület pedig új rendezésben állította ismét színpadra.

A rockopera sikerét jelzi, hogy zenei anyagát a Premier Art Records Kiadó kereskedelmi forgalomban is megjelentette, sőt elkészült a szövegkönyv angol nyelvű fordítása is.

2005 tavaszára New Yorkba hívták az egyesület társulatát a Hamlet című rockopera bemutatására.

2002 óta az egyesület a Szent István Egyetemen végzi a tevékenységét. Az egyetemen megalakították az Argumentum Egyetemi Színpadot, új színhellyel gazdagították Gödöllő kulturális kínálatát Az elmúlt két évben 12 zenés előadást szerveztek, melynek során a Hamlet új rendezésű előadása mellett bemutatták Presser Gábor - Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabját is. A két verses est bemutatása mellett 8 prózai előadást is szerveztek. Bemutatták Karinthy Hököm Színház, Molnár Ferenc Az ibolya, Strindberg Az erősebb, Schwajda György Himnusz című munkáját, valamennyit nagy sikerrel. Előadásaikat nemcsak az egyetemisták, hanem a város színházszerető közönsége is szívesen látogatja.

Tagjaik közül már többen szereztek országos hírnevet maguknak és városunknak is. Herczenik Anna és Kőber Tamás a Magyar Állami Operaház tagja, Pálfalvy Attila a Budapesti Operettszínházhoz nyert felvételt. Mikó Csaba a Vígszínház dramaturgja, Lencsés Balázs két budapesti zenekar gitárosa, Neumann Balázs Londonban hangszerelt musicalt.

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete Horváth Zoltán vezetésével, irányításával, Gödöllőn és másutt történő fellépéseikkel, közreműködésükkel, sikeres és vonzó műsoraikkal, tehetségükkel a város kulturális, művészeti, közművelődési életének meghatározó tényezőivé váltak.