Györe Zoltán, Fekete Attila és a Kalória Kht. kapta a Gödöllő Városért díjat

pmh

A nemzeti ünnep alkalmából a Petőfi Sándor Művelődési Központban március 15-én tartott ünnepségen dr. Gémesi György polgármester adta át a képviselő-testület által adományozott Gödöllő Városért díjat Györe Zoltánnak, Fekete Attilának és a Kalória Kht. kollektívájának.  A kitüntetettek munkásságát Guba Lajos, a kulturális, oktatási és ifjúsági bizottság elnöke méltatta.

 

 

 

 

 

Hatolkai Szaniszló, a Kalória igazgatója, Fekete Attila, a Sony Hungária Kft. szenior menedzsere és Györe Zoltán zeneszerző, genealógus 

 

 

 

GYÖRE ZOLTÁN 37 éve, 1968-ban költözött Gödöllőre. Először a helyi zeneoktatói munkaközösségben tanított, majd 1972-től 1981-ig a Gödöllői Agrártudományi Egyetem művészeti vezetője volt. Ez idő alatt énekkart, zenekart vezetett, népművelőként irányította az egyetem néptánc együttesét, és más öntevékeny művészeti csoportját.

Zeneszerzőként is sokat dolgozott ebben az időben: írt kamarazenét, kórusműveket, zenekari darabokat. Számos zeneszerzői díjat nyert.

Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, valamint a Szerzői Jogvédő Egyesületnek.

Műveit sokfelé játsszák bel- és külföldön egyaránt, darabjai rendszeresen szerepelnek a rádiók és televíziók műsorain.

A "Mese" címmel írt táncjátékot is, melyet a Budapest Táncegyüttes mutatott be a budapesti Operettszínházban.

A Magyar Rádióban is sokat dolgozott, mintegy 60 rádiófelvétele készült. Fontos megbízásokat kapott az újvidéki és pozsonyi rádiótól is.

Kiváló zeneszerzői tevékenységét Gödöllő zeneszerető közönsége is nagyra értékeli és becsüli, hiszen a Gödöllői Leánykarnak, a Városi Vegyeskarnak, vagy az Erkel Ferenc Általános Iskola kórusainak írt számos kórusművét megismerhettük itt e kórusok eléadásában.

1998. március 13-án volt itt, a Petőfi Sándor Művelődési Központban az 1848, te csillag... című oratóriumának ősbemutatója a gödöllői Cavaletta Művészeti Egyesület előadásában. Ennek a nagy ívű műnek további nagy sikerű előadásai voltak. Többek között a Szabadság Napján is előadták az oratóriumot az Alsóparkban 5000 néző, hallgató előtt. Erről az előadásról tv-felvétel is készült, melyet a következő nap sugárzott az MTV az ország nyilvánossága számára a gödöllői művészek előadásában.

A műről CD-felvétel is készült Budapesten. A Cavaletta koncertkörútján, az ország határain túl is bemutatásra került az oratórium. Előadták Franciaország több városában, Luxemburgban, a kárpátaljai Beregszászon, és Erdélyben Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán is.

A millennium évében, 2000. június 28-án volt a gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, a Magyar Polgármesterek III. Világtalálkozóján Györe Zoltán: Magyar Századok című oratóriumának ősbemutatója.

A Magyar Századok című oratóriumot a gödöllőiek is megismerhették szélesebb körben, hiszen 2000. augusztus 20-án a Városháza előtti téren is bemutatásra került nagy sikerrel az ünnepi előadásban. A Magyar Századok című oratórium előadásáról is készült CD felvétel.

Györe Zoltán munkásságának másik fontos területe a genealógia: a családok leszármazási rendjét tanulmányozó tudomány. Ezen a területen is jelentős eredményeket ért el az általa kifejlesztett új módszer segítségével. Feldolgozta Gödöllő lakosságának leszármazási rendjét a kezdetektől 1906-ig az anyakönyvek alapján. Ezzel egyedülálló munkát végzett, melyet CD-n is kiadott és terjesztett a Gödöllői Városi Múzeum.

Györe Zoltán ma már a környező települések (Szada, Veresegyház, Őrbottyán, Fót, Rákospalota, Mogyoród) népességének teljes leszármazási rendjét is feldolgozta, valamint felkutatta Pest megye zsidóságának származási rendjét. Györe Zoltán tagja a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaságnak.


Genealógiai munkája nagy hasznára van a családja története iránt érdeklődő magánszemélyeknek és a tudományos kutatómunkának is. Időigényes és nagy precizitást igénylő kutatásait tudóshoz méltó szenvedéllyel, szerényen és jelentősebb támogatás nélkül végezte a köz javára.

Tisztelettel gratulálok Györe Zoltánnak a Gödöllő Városért kitüntetése alkalmából, és kívánok további művészi munkájához sok sikert, tudományos tevékenységében elismert kutatói eredményeket!

 

FEKETE ATTILA a Sony Hungária Kft. gödöllői gyárának szenior menedzsere.

Fekete Attila 1970-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végzett, okleveles villamosmérnök. 1970-től a budapesti Híradástechnikai Szövetkezetben a televízió-technika, mérés- és stúdiótechnika, valamint a számítástechnikai gyártmányfejlesztés területén dolgozott vezetői beosztásokban.

1991-től 1993-ig a Rexfilm Kft.-ben a Sony konzum és stúdiótechnikai szerviz munkáit vezette; foglalkoztak stúdiók ajánlati rendszertervezésével, saját hangszinkron készítésével és videostúdiók üzemeltetésével is.

1993-tól a Sony Europe International Sony Hungária Kft., mint magyar jogi személyiségű cég elindítását vezette, illetve részt vett a Sony országos szervízhálózatának kiépítésében és 3 évig vezette is ezt a szervizhálózatot.

1995-től munkatársaival előkészítette a Sony Gödöllői Gyárának beruházását, építkezését és elindítását. Fekete Attila mindig törekedett arra, hogy a várossal együttműködő, segítő, partneri kapcsolatot építsen ki. Fontosnak tartotta, hogy a város befogadja és a kezdettől a magáénak érezze a gödöllői gyárat. 1996 májusától Gödöllőn megkezdődtek a munkálatok, 1997. októberére megindult a telepítés, decemberben pedig a nullszériás gyártás is megtörtént. 1997. január 1-jétől indulhatott meg a tömeggyártás. Ez a gyár volt Közép­-Európa első Sony gyára. A legmagasabb szintű csúcstechnikát hozták Magyarországra. Kezdetben CD lejátszókat, mini sztereórendszereket, videomagnókat gyártottak itt, de a termékek köre folyamatosan változott, bővült.

A Sony Gödöllői Gyárának felépítése után Fekete Attila közvetlenül vezette az alábbi területek munkálatait egy-egy időszakban: számítástechnika, technológiai fejlesztés, vámügyek, humán erőforrás fejlesztése, belső ellenőrzés, üzleti stratégia, üzleti folyamatok tervezése és új folyamatok bevezetése, környezetvédelem, törvényességi szempontok vizsgálata, a fenntarthatóság elemzése, a szociális felelősség helyi kérdésének kidolgozása, a helyi városvezetéssel és a központi állami kormányzattal történő kapcsolatok ápolása, pályázatok koordinálása, az EU-csatlakozás projektvezetése, a minőségbiztosítás területén pedig az ISO 9001 és ISO 14001 vezetői képviseletét látta el.

Fekete Attila jelenlegi feladatai megoszlanak: nemcsak a gödöllői gyár vezetésében van feladata, de ellát még két európai funkciót is. Két termékcsoportban: az asztali audio és az asztali videó kategóriákban koordinálja a piac minőségi visszajelzéseit minden EU-piacra kerülő Sony termék esetében. Továbbá tagja a Sony EU központ környezetvédelmi, munka és egészségvédelmi testületének.

Fekete Attila vezetőként következetes önmagával szemben is, de munkatársaitól is szigorú rendet és fegyelmet követel. Ez a követelmény határozza meg a Sonyban termelés szervezettségét és eredményességét is.

Fekete Attila a várossal való kapcsolatában fontosnak tartotta, hogy segítsék, támogassák egy-egy városi rendezvény létrejöttét, megvalósítását.

Legnagyobb érdeme azonban, hogy az adózási fegyelmet maximálisan betartatta munkatársaival. Fekete Attila tudja, megértette és érvényesítette munkájában, hogy a Sony Gödöllői Gyára a város számára befizetett iparűzési adója miatt a legnagyobb adófizetők közé tartozik Gödöllőn, és emiatt így közvetve a város működtetésben, fejlesztésében, rendkívül nagy a szerepvállalásuk. Az esetleges adó-visszatérítés során pedig a Sony több esetben fontos, nagyra értékelhető gesztust: megértést, türelmet gyakorolt a várossal szemben.

Tisztelettel gratulálok Fekete Attilának, a Sony Gödöllői Gyára szenior menedzserének a Gödöllő Városért kitüntetés elnyerése alkalmából, és kívánok személyesen Neki és a Sonynak is további eredményes és sikeres munkát és a várossal történő további jó, partneri együttműködést!

 

A KALÓRIA GÖDÖLLŐI GYERMEK ÉS KÖZÉTKEZTETÉSI KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG feladata a város bölcsődéinek, óvodáinak, általános iskoláinak, középiskoláinak, valamint a szociális és egészségügyi intézmények étkeztetésének ellátása, de a Szent István Egyetem éttermét és konyháját is ők működtetik.

A Kalória szolgáltatását igénybe vevő általános iskolai tanulók aránya 72%, míg az országos arány gyermekétkeztetésben 62%. A középiskolások közül az ebédelők aránya Gödöllőn 51%, az országos arány pedig csak 21%. A Kalória tehát vonzó, jó színvonalú szolgáltatást tud nyújtani a gyermekeknek, tanulóknak.

Ma a Kalória naponta 2144 gyermek reggeliztetését, tízóraiztatását 4097 gyermek, tanuló ebédeltetését, 1786 gyermek, tanuló uzsonnáztatását, 601 felnőtt dolgozó ebédeltetését, 2b7 külső vendég étkeztetését végzi el.

Ezt a hatalmas feladatot 115 konyhai dolgozó, 4 ebédszállító dolgozó, illetve 21 adminisztratív, gazdasági szakember látja el.

A Kalória 1992-ben a korábbi városi gazdasági szervezetből vált ki és alakult önálló költségvetési intézménnyé, majd 2000-től pedig a már lényegesen több lehetőséget adó közhasznú társasággá alakította a város önkormányzata.

Kezdetben törekedtek arra, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben csak egy bizonyos korcsoportnak készítsenek ételt. Ezt ma is fontosnak tartják a gazdálkodás és a technológia szempontjából egyaránt.

A térítési díjak befizetését számítógépes rendszer bevezetésével tették pontosabbá és gyorsabbá.

Központi Húselőkészítőt és Központi Raktárt hoztak létre, melyek lehetővé teszik a konyhák kiegyensúlyozott, biztonságos nyersanyag-ellátását.

A Kalória vezetői az egyes konyhákban igyekeztek biztos munkaerőhelyzetet teremteni, személyes gondoskodásukkal, illetve jó munkahelyi körülmények megteremtésével.

Az alapfeladatot jelentó gyermekétkeztetést igénybe vevők száma folyamatosan növekedett a szolgáltatás jó minősége és megfelelő árszínvonala miatt.

Ugyanakkor a Kalória vállalkozási tevékenysége is állandóan bővült. Növekedett a vendégétkezések adagszáma: egyre többen ebédelnek az intézményi ebédlőkben, és egyre többen viszik el külső igénylők a konyhákon főzött ebédet. Erősödött a rendezvényi tevékenységük is. A különböző kulturális és társadalmi események, rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátást, kiváló, színvonalas szolgáltatást is mind többen igényelték a Kalóriától.

Vállalkozási tevékenységük nemcsak minőségében, de mennyiségileg is sokat fejlődött. 2001-től a Szent István Egyetem konyháját és éttermét is a Kalória működteti. 2002-től az AVON Cosmetics RT dolgozóinak étkeztetését is ők végzik. 2003-tól pedig a Balatonlellei Üdülő teljes körű üzemeltetését is átvette a Kalória.

A vállalkozási tevékenység dinamikus fejlődése eredményeképpen ma már a Kalória saját bevételeinek 60%-át a vállalkozási tevékenységből származó bevétel teszi ki. E tevékenységből származó eredmény nagy részét dolgozóik jövedelmének kiegészítésére fordítják, de a város számára is jelentős összeget takarítanak meg saját eszközbeszerzéseikkel, a konyhák, ebédlők korszerűsítésével.

A Kalória vezetését 1994-től Hatolkai Szaniszló ügyvezető igazgató úr végzi, az ő lelkiismeretes, színvonalas, kitartó munkája nagyban hozzájárult a Kalória kiváló eredményeihez. Tisztelettel gratulálok Neki is, valamint a Kalória minden dolgozójának a Gödöllő Városért kitüntetés elnyerése alkalmából!