Dr. Révész T. Mihály a Gödöllői Királyi Kastély Kht. igazgatója

pmh

Dr. Révész T. Mihály, az állam- és jogtudományok kandidátusa, gödöllői polgár vezeti 2005. szeptember elsejétől 5 évig a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Társaságot, miután a kht. taggyűlése augusztus 18-i ülésén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma javaslatára egyhangúlag megválasztotta ügyvezető igazgatónak. Erről tartott sajtótájékoztatót a kastélyban augusztus 25-én a társaság tulajdonosainak képviseletében Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és dr. Gémesi György polgármester, majd dr. Révész T. Mihály ismertette elképzeléseit.

Vass Lajos bevezetőjében elmondta, mostanában nem sok jó hírt tud közölni, de a jelenlegit ilyennek tartja.

– Nem akármilyen épületben vagyunk, ez Magyarország és Európa egyik legszebb, legértékesebb kastélya – folytatta. – Tudjuk, hogy milyen sorsa volt 20-30 évvel ezelőtt. Ismert, hogy közös összefogással elindult a felvirágzás útján. Büszkén mondhatom, mint volt színházigazgató, hogy a felújított Barokk Színházat magam avathattam fel két évvel ezelőtt. 

A kastély ebben az állapotban is Magyarország büszkesége, de szeretnénk tovább lépni. Mivel az előző ügyvezető igazgató megbízása lejárt, újat választottunk. Több fordulóban, sok egyeztetéssel, vitákkal, de végül is a minisztérium, a kht. többségi tulajdonosa javaslatát egyhangúlag elfogadta a taggyűlés. Az NKÖM az elmúlt pár évben is igyekezett anyagiakkal segíteni a társaság munkáját. Az idén 400 millió forintot törleszt a Barokk Színház felújítására felvett hitelből.  

Az új igazgatótól azt kérjük, azt várjuk, hogy vesse latba minden befolyását, teljes tudását itthon és külföldön; használja ki a hazai és az uniós pályázati lehetőségeket annak érdekében, hogy a kastély még szebb, még ékesebb legyen.

Vass Lajos elismerését fejezte ki a kastély jelenlegi látogatottságáért, s azt kívánta, hogy ez – a Barokk Színház révén is – tovább emelkedjen, és a kastély 27 hektáros területén még szebb kert, még több impozáns épület szolgálja a kultúrát, az idegenforgalmat, az országot és Gödöllő városát.

- Köszönöm, hogy ellátogattak a kastélyba, részeseivé válnak, majd részeseivé teszik nézőiket, olvasóikat egy örömteli bejelentésnek, amely szerint 2 és fél hónapos egyeztetés eredményeként sikerült megállapodni az új ügyvezető igazgató személyében – szólt a sajtótájékoztató résztvevőihez dr. Gémesi György polgármester.  – Többen nem hittek ebben. Manapság a híradások középpontjában nem az áll, hogyan sikerül megállapodni egyes kérdésekben. Sokat foglalkoztunk személyi kérdésekkel. Ha új fejezet kezdődik egy társaság életében, akkor a távlatokra, a jövőre is gondolni kell.

Gödöllő kulturális központtá kíván válni. Ennek egyik helyszíne a Grassalkovich kastély, amely a tulajdonosi viszonyoktól függetlenül részét képezi a város, a régió, az ország és a nemzet kulturális életének is. Lehetőséget ad az előrelépésre a tulajdonosok korrekt együttműködése. Ez így történt az elmúlt időszakban. Mindenféle ellenkező híreszteléssel szemben kulturáltan, becsületesen sikerült meghozni a döntéseket.

A város minden tekintetben arra törekszik, hogy folytatódjon a kastély lendületes fejlődése. Ehhez nyilván források is kellenek, de felkészültség, emberi hozzáállás, csapatmunka, együttműködés is. ha így történik, az jó lesz a városnak, jól szolgálja helyi és regionális céljainkat Budapest, a főváros szomszédságában. Ehhez kívánok sok sikert Révész T. Mihálynak, és ajánlom fel a továbbiakban is a város minden tekintetben korrekt és konstruktív hozzáállását.

Révész T. Mihály az építkezés és gazdagítás programját fogalmazta meg. Az elmúlt évtized a kastély életében a talpra állás, és az újrakezdés lehetőségét hozta meg. Méltatta ennek eredményeit, a rekonstrukció megkezdését, a szervezeti-személyi környezet kialakítását. Mindezeket az előttünk álló munkálkodás fundamentumaiként tartja számon.

Szeretné megújítani a kastély küldetését. Ennek elemei között említette a vonzerő erősítését, a lokális, a regionális és az országos kisugárzás fokozását. A kínálat bővítése, gazdagítása terén a sikeres állandó kiállítás mellett 2-3 jelentékeny időszaki kiállítás megszervezését tervezi. Szólt továbbá a kastély tudományos kisugárzása erősítésének lehetőségeiről konferenciák, szimpóziumok szervezésével valamint a paletta gazdagításáról a kastély művészeti-kulturális kínálatában, így például a Barokk Színház életre keltésével.

A felújítás folytatását, befejezését vállalkozói tőke bevonásával tartja megvalósíthatónak. Figyelmet fordít a sport és szabadidő tevékenységekre is fogékony vendégkör kialakítására.

A Gödöllői Királyi Kastély Kht. új igazgatója e célok elérése érdekében partnerségre törekszik a tulajdonosokkal, a turizmusért és az uniós források kezeléséért felelős hivatalos tényezőkkel. Erőteljesebben épít a gödöllői művészeti és kulturális hagyományokra. Együttműködést alakít ki az európai kastélymúzeumokkal, a hazai színházakkal és operai társulatokkal, a Magyar Tudományos Akadémiával, a nemzetközi tudományos szervezetekkel, s természetesen a Szent István Egyetemmel. Tanácsadó testületet szervez a barokk és Gödöllő barátaiból. Új marketing stratégiát tart szükségesnek és kooperációt kezdeményez a nyilvánosság szereplőivel.