Hegedűs Ernőt és Kőrösi Sándort tüntették ki a Gödöllő Vállalkozója-díjjal

pmh

Hegedűs Ernő lakatos mesternek (képünkön jobbról) és Kőrösi Sándor autószerelő mesternek adományozta a városi képviselő-testületet 2005-ben a Gödöllő Vállalkozója-díjat. A kitüntetéseket szeptember 29-én, a Városházán adta át dr. Gémesi György polgármester. Az elismerésben részesültek életútját dr. Székely Csaba professzor, a képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöke méltatta.

*

Hegedűs Ernő lakatos mester 1932. szeptember 14-én született a jugoszláviai Sajkáslakon. A család 1944-ben menekült Magyarországra.

Édesapja is lakatos volt, akitől nagyon sokat tanult a fiatalember. A szakmai fogások mellett elsősorban a munka szeretetét, amelyben édesanyját is példaképként említi, hiszen tőle kapta meg azt a szeretetet, amely ajándékozni is készteti az embert és segíteni a rászorulókon.

Hegedűs Ernő Budapesten végezte az iskoláit, szerszámkészítő lett. 1959-ben került Gödöllőre, az akkori Ganz Árammérőgyárban dolgozott, mint friss szakember. Azóta él városunkban.

1961-ben megnősült, két gyermeke van, akik egyike tanár, a másik szerszámkészítő.

1965-től kiváltotta az ipart, amelynek keretében először bérleményben, majd 1969-től saját házában űzte a lakatos mesterséget.

Az 1992. évi nyugdíjazásáig becsületesen, sok munkával teltek munkásévei. Célja mindenkor a lakossági igények ellátása volt, s az állami megbízatások rendes elvégzése.

Még most is, nyugdíjasként is dolgozik. Élete egyetlen szenvedélyének tekinti a munkát, amely még mindig erőt és értelmet ad neki az élethez.

73 évesen is nagy lelkesedéssel veszi kezébe a lakatos szerszámokat és igyekszik a lakosság további szolgálatában állni. Büszke arra, hogy a szakma családi továbbvitele Péter fia részéről biztosított, s örömmel mond köszönetet a családjának, amely a sokszor nehéz szakmai tevékenység során mellette állt.

Kevés autós ember van Gödöllőn, aki nem ismeri az egyik legjobb autószerelőt, Kőrösi Sándort. Gödöllőn született 1950. szeptember 25-én.

*

Kőrösi Sándor szintén iparos családban nőtt fel. Édesapja az akkori három gödöllői autószerelő egyike volt. Édesanyja az erdélyi Nagyváradról származik. Fiuk az apa szakmaszeretete mellé anyja bölcs, csendes és lelkiismeretes tulajdonságait örökölte.

Tanulmányait Gödöllőn, az akkori egyetlen általános iskolában, a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdte. Jó előmenetele révén Pécelre, a Ráday Pál Gimnáziumba került, ahol eredményes érettségi vizsgát tett. Ezt követően a budapesti, Váci utcai 9. számú Szakközépiskolában és Szakiskolában tanulta ki a mesterséget.

Szerencsés ember volt, gyakorlati idejét édesapja műhelyében tölthette. Apa és fia először a hajdani ÁFÉSZ alkalmazottaiként a szövetkezet kis teherszállító gépkocsijait és személyautóit tartották folyamatosan karban. Később vállalkozásban folytatták a közös munkát. Édesapja 1992-ben ment nyugdíjba. Kőrösi Sándor tagja lett az Iparkamarának és évente rendszeresen 2-3 tanulót készített fel a szakmai-gyakorlati időszakban. Tanulói a fővárosból is kijártak hozzá.

Kamarai tagsága révén gyakran kérték fel vizsgabizottsági tagnak szakközépiskolai érettségik lebonyolításához.

Kőrösi Sándor autószerelő mester ma sem dolgozik egyedül. Mint ahogy édesapja tette, ő is átadta tudását, tapasztatait fiának, akivel együtt dolgozik a Bajcsy-Zsilinszki úti műhelyben. Autóvillamossági szerelő fia szakmai tevékenységével jól kiegészíti az apa munkáját. Így Kőrösi Sándor büszke arra, hogy az édesapjától örökölt műhelyben ott az utánpótlás, tovább folytatódik a lakosság érdekében végzett iparosi tevékenység.