Új védőoltási rend januártól

antsz

Kanyaró és rubeola, diftéria és szamárköhögés, mumsz és járványos gyermekbénulás, Haemophilus influenza okozta tüdőgyulladás ellen 2006 elejétől az eddigi, többnyire egyedi védőoltások helyett egyetlen, kombinált védőoltásban részesülnek a csecsemők és kisgyerekek. A szúrások csökkenésével kevesebb oltási reakcióval kell számolni, a védőhatás pedig megnövekszik. A védőoltások alkalmazásában Magyarország változatlanul az európai élvonalhoz tartozik. Ezt igazolja, hogy mindazok a fertőző betegségek, amelyek védőoltással megelőzhetők, hazánkban nem, vagy csak csekély mértékben fordultak elő. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének tisztiorvosa, dr. Kocsis Sándor tájékoztatása szerint az oltóanyagot az Országos Tisztiorvosi Hivatal külföldről szerzi be, mivel a hazai állami oltóanyag termelés megszűnt.

Az új oltási rend bevezetéséhez a kisgyermekes szülők megértésére és támogatására is szükség van, mivel a fokozott oltási reakcióktól való félelem miatt indokolatlanul sokan ragaszkodtak a csak diftéria és tetanusz elleni védőoltáshoz. A csecsemők és kisgyerekek egy része emiatt védtelen maradt a szamárköhögéssel szemben. Kialakult a kötelező védőoltásokat ellenző csoportosulás is, veszélyeztetve gyermekeik egészségét.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által elkészített 2006-os védőoltási rend szerint az újszülöttek világra jöttüket követően nyomban megkapott BCG oltás után kéthónapos korukban részesülnek majd az első kombinált védőoltásban, ami egyetlen szúrással diftéria, tetanusz, szamárköhögés, influenza okozta tüdőgyulladás, valamint gyermekbénulás ellen ad védelmet. Az újabb kombinált oltások három és négyhónapos életkorukban esedékesek. A szülők minden esetben megkapják az értesítést az oltás időpontjáról. A járványügyi biztonság fenntartása érdekében a kötelező védőoltási rendet kiterjesztik a huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldiekre és családtagjaikra is.

A tisztiorvosi szolgálat az új oltási rend megismertetésére a háziorvosok, házi gyermekorvosok és védőnők számára a közelmúltban védőoltási hetet szervezett, hogy felkészíthessék a szülőket is a változásokra.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének Sajtószolgálata