Kunszt Veronika és Gál Tamás a Gödöllő Kultúrájáért-díj idei kitüntetettjei

pmh

Kunszt Veronika hímző-szövő népi iparművész és Gál Tamás Liszt-díjas karmester munkásságát ismerte el az idén a Gödöllő Kultúrájáért-díjjal a városi képviselő-testület. Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából a művelődési központban rendezett ünnepségen, január 22-én adta át a díjazottaknak dr. Gémesi György polgármester.

A műsort – irodalmi szemelvények előadásával gazdagítva – Bánffy György színművész vezette.

 

A magyar kultúra napján a művelődés házában megjelenteket Guba Lajos, a képviselő-testület kulturális, oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke köszöntötte:

– A Magyar Kultúra ünnepén emlékezzünk néhány percben 1966. januárjára is, arra a napra, amikor 40 éve Gödöllőt várossá nyilvánították. Bizonyára sokan ülnek a sorokban Önök között olyanok, akik végigélték az elmúlt 40 év eredményeit, örömeit, gondjait. 2006. évi rendezvényeink, ünnepeink alkalmat adhatnak arra, hogy felidézzük városunk fejlődését, beszéljünk múltunkról, jelenünkről és természetesen a jövő fő irányairól. Már itt szeretném figyelmüket felhívni arra, hogy az év folyamán több olyan alkalom lesz – ünnepi műsorok, koncertek, tudományos és testvérvárosi konferenciák, kiállítások, nyugdíjasok, diákok napja, és még sorolhatnám a sok eseményt –, ahol a hagyományos rendezvények mellett felidézhetjük, emlékezhetünk arra, hogy honnan indult városunk, hol tart most és milyen lehet a jövőnk.

Mivel is kezdődött a délután? A valamennyiünk által tisztelt Remsey Iván életmű-kiállításával, megnyitójával. A 85 éves festőművész-bábtervező életútja szinte összefonódott Gödöllővel. Most szeretném én is megragadni az alkalmat, és had kívánjak Remsey Ivánnak jó egészséget és sok örömet családja körében. Most folytatódjék az ünnep a Gödöllő Kultúrájáért-díj átadásával.

Az önkormányzati elismerést dr. Gémesi György polgármester, országgyűlési képviselő adta át a díjazottaknak, akik munkásságát a következőképpen méltatta Guba Lajos.

 

KUNSZT VERONIKA

Kunszt Veronika hímző-szövő népi iparművész. Gödöllőn született, ma is itt él és dolgozik. Kézügyességét, a népművészet iránti vonzalmát, szeretetét szüleitől örökölte.

Tudatosan és intézményes keretek között 1975-ben a Petőfi Sándor Művelődési Központban kezdte el népi szövő tanulmányait Tóthné Petrás Anna vezetésével, majd a Budapesti Művelődési Központban az Országos Közművelődési Intézet által szervezett hímző-szövő tanfolyamokat elvégezve népi hímző, szövő, gyermekjátszó működési engedélyt kapott, később a felsőfokú népi szövő szakoktatói engedélyt is elnyerte. 1998-ban az új követelményeknek megfelelően megújította szakképesítését: népi játék felsőfokú és kismesterségek oktatója felsőfokú szakképesítést kapott kézi és gépi hímzés, szőnyegszövés és takácsszövés területeken.

Az általa megtanult ismereteket, tudását igyekezett továbbadni. 1981-től a Petőfi Sándor Művelődési Központban folyamatosan a mai napig népi hímző-szövő csoportfoglalkozásokat irányít. 1984-tól négy éven keresztül a Madách Imre Szakközépiskola és Szakiskola Kollégiumában is vezetett kézműves foglakozásokat. 1988-tól a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Népművészeti Stúdiójának szakmai vezetője lett, a Szent István Egyetemen ma is vezet hímző-szövő szakkört.

A városon kívül is sokat dolgozott. 1981-től 1994-ig a szadai népi hímző-szövő szakkör vezetője volt. A 80-as években a Budapesti Tavaszi Fesztiválokon több alkalommal tartott szövés-gyermekjátszó és hímzés-bemutatókat.

1983-tól tart szövő-hímző bemutatókat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Országos alkotótáborokban rendszeresen részt vesz meghívott alkotóként.

1987-ben az Amatőr Szőttes Kiállításon az általa vezetett gödöllői és szadai csoport I. és II. díjat nyert. Szintén 1987-ben az Országos Népművészeti Kiállításon a legrangosabb "Gránátalma" díjat nyerte el gyapjúszőttes kategóriában a "Székely festékesek" feldolgozásáért, mint tervező-kivitelező. 1988-ban hímző-szövő népi iparművészi címmel ismerték el tevékenységét.

 

GÁL TAMÁS

Gál Tamás nemzetközileg elismert, Liszt díjjal kitüntetett karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető docense 1992-ben költözött családjával Gödöllőre.

Mint gödöllői polgár, igen sokat tett Gödöllő zenei életének felvirágoztatásáért. A zeneiskolát támogató Continuo-Gödöllő Alapítvány elnöki minőségében hasznos szakmai tanácsokkal segíti a Fréderic Chopin Zeneiskolát. Konkrét szakmai útmutatást ad az intézmény ifjúsági zenekarainak munkájához az együttesek fellépései, országos versenyeken történő szereplései előtti konzultációk formájában.

1993-tól évente tart intenzív zenekari kurzust a Gödöllői Szimfonikus Zenekar számára. A kurzus lezárását minden alkalommal egy nagyszabású hangverseny jelenti. Legutóbb, 2005 júniusában Carl Orff Carmina Burana című, népszerű oratórikus művével örvendeztette meg Gödöllő és környékének zeneszerető közönségét a zene világnapján az egyetemi sportcsarnokban. Ez a csodálatos koncert tényleg a zene ünnepévé tette ezt a napot akkor sokunk számára Gödöllőn.

A Gál Tamás által vezetett zenekari kurzusok és a zenekarral felvállalt koncerteknek köszönhetően jutott el a Gödöllői Szimfonikus Zenekar a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott, elismert hivatásos szimfonikus zenekarok sorába.

1988 óta Gál Tamás a MÁV Szimfonikus Zenekar első karmestere, művészeti vezetője. Pályafutása során Magyarországon minden neves szimfonikus zenekart vezényelt már. Állandó vendégkarmesterként dolgozott a Zágrábi Szimfonikus Zenekarral, a Berlini Szimfonikusokkal. Koncertezett a németországi Filharmonica Hungarica zenekarral, a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az Oxfordi Kamarazenekarral, a Luganoi Rádió Zenekarával.

Számos hanglemeze jelent meg Magyarországon, Németországban és Hollandiában.

Karmesterként Kínától Amerikáig ismeri és elismeri a zenei világ.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző tanszékének docenseként Magyarország zenei életének élvonalában végzi művészeti tevékenységét. Karmester tanítványai között nagy számban találhatóak hazai és nemzetközi karmesterversenyek díjnyertesei, elismert szimfonikus zenekarok dirigensei.

Gál Tamás a Magyar Állami Operaházban évente 15-20 előadást vezényel.

Magas színvonalú művészeti tevékenységével igen nagymértékben hozzájárult Gödöllő zenei életének fellendüléséhez. Hazai és nemzetközi elismertsége növeli a város jó hírét.