Önkormányzati útjavítások

pmh

Május 11-i ülésén a képviselő-testület útstabilizálási, tervezési, csapadékvíz elvezetési, felületi zárási, emelt szintű útjavítási munkákra, valamint a MÁV Állomás melletti terület javítására fogadott el előterjesztést. A munkák fedezete a város által kibocsátott kötvény.

A testület februárban döntött arról, hogy az idén két ütemben végeznek emelt szintű útjavítást 53 utcában. Az I. ütembe sorolt 40 utca építésére a tavaly felvett hitel nyújt fedezetet. A II. ütem munkálatainak forrása a kötvénykibocsátás. A Bocskai István utca 26,2, a Knézich Károly utca 6, a Lovas utca 15,5, a Németh László utca 15,8, az Őz utca 55,6, a Peres utca 33, a Podmaniczky Frigyes utca 47,5, a Présház utca 22,6, a Puskás Tivadar utca 5,4, a Remény utca 2,1, a Szerviz út (Névtelen utca) 16,5, a Szivárvány utca 30 végül pedig a Sztelek Dénes utca korszerűsítése 6,6 millió forintba kerül.

Az emelt szintű útjavítási munkákra javasolt közterületek listáját a Sík Sándor utcával, az abból nyíló Tanító közzel, valamint az Alvég utcával egészítette ki a képviselő-testület. Az itteni munkák teljes költsége 39,6 millió forint.

A képviselő-testület a Havas-Nádas utca csapadékvíz elvezetéséről és az út portalanításáról is döntött. Itt burkolt árok épül, az útfelület bitumenes zárást kap, amelyre kőzúzalékot szórnak. A munka 4,7 millió forintba kerül.

Elhárultak a Kelemen utca megnyitásának jogi akadályai. Az út tényleges megnyitásához az utca kialakítása szükséges a kerítések elbontásával, a növényzet kiirtásával, az út járhatóságának biztosításával, a csapadékvíz elvezetésével, amire 4,4 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. Ez a műszaki megoldás azonban csak ideiglenes jellegű. Az egyéb feladatok tervezésére további 3 millió forint áll rendelkezésre.

Dr. Gémesi György polgármester februárban kereste meg a MÁV ZRt. általános vezérigazgató-helyettesét a vasútállomás előtti, a vasúttársaság kezelésében lévő terület balesetveszélyes állapota miatt. A foghíjas, helyenként aszfalttal toldott-foldott bazaltkő burkolat rendezetlen állapotot tükröz. Balesetveszélyessé – helyenként életveszélyessé – vált a terület. Az aszfaltburkolatú járda is igen rossz állapotba került. A polgármester kérte, hogy a MÁV mielőbb kerítsen sort a terület javítására. Kezdeményezésére március 28-án helyszíni szemlét tartottak. A MÁV kalkulációja szerint a terület rendbetétele több tízmillió forintba kerülne, ami teljes egészében nem tud finanszírozni. Ezért a MÁV illetékese és a polgármester azt javasolta, s ehhez most a képviselő-testület is hozzájárult, hogy 15-15 millió forint erejéig közös teherviseléssel javítsanak az áldatlan állapotokon.