Búcsú Dr. Mészáros Istvántól



Megrendülten, szívünkben fájdalommal vettük tudomásul, hogy Gödöllő Város Díszpolgára, Dr. Mészáros István főállatorvos 96 éves korában városunkban elhunyt, ahol 1939-től élt. A koronauradalomban kezdett dolgozni, mint állatorvos; ezt a tisztséget 1946-ig töltötte be. Mészáros István több mint hatvan évig Gödöllő köztiszteletben álló polgára, nagyon sok gödöllői számára „a főorvos úr” volt, aki járási főállatorvosként szolgálta Gödöllő és a volt járás gazdálkodó polgárait.

 

Mészáros István már egyetemi tanulmányai idején az állatorvosi szülészet és a meddőség problémáival foglalkozott. 1946-ban a Földművelésügyi Minisztériumba került, ahol fő feladatként a háborúban megtizedelt állatállomány gazdaságos szaporítása és a genetikai állomány javítása képezte. Egy új eljárás, a mesterséges megtermékenyítés kidolgozásával, majd ilyen állomások szervezésével, irányításával bízták meg. E feladatkörében létrehozta ezeknek az intézményeknek az országos hálózatát. Lehetőséget kapott arra, hogy kutatásaival is segítse ezt a munkát. Doktor úr kiemelkedő szakmai tevékenysége révén hamarosan egész Európában elismerték a magyar szaporodásbiológiát. A kutató állatorvos újításairól, találmányairól sokat írt az akkori szakmai sajtó, előadásai iránt óriási volt az érdeklődés. Évekig tanított az akkori Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, levelező tagja volt az Olasz Állattenyésztési Tudományos Egyesület Mezőgazdasági Akadémiájának. Elnöke volt a Magyar Állattenyésztők Egyesülete szaporodásbiológiai szakosztályának, egyetemi szakkönyveket és jegyzeteket írt, állatorvos-történeti tanulmányt jelentetett meg. Oktatott az Állatorvostudományi Főiskolán, majd Egyetemen, ahol tevékenységéért (honoris causa) tiszteletbeli doktori címmel tüntették ki.

A kiváló főállatorvos kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként magas állami kitüntetésekben részesült. 1949-ben Kiváló Munkás, 1953-ban az állatorvos-tudományok kandidátusa címet szerezte meg, 1955-ben a Munka Érdemrend kitüntetésben részesült, 1963-ban Kossuth-díjat kapott. 1964-től egyetemi tanári címet szerzett. 67 éves korában ment nyugdíjba, amikor a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntették ki.

Dr. Mészáros István 1942 óta – 57 éven át – a Gödöllői Református Egyházközség presbitere, 1944-től főgondnoki tisztségét töltötte be. Egy ideig zsinati rendes tag, egyházkerületi főjegyző, majd 1952-1990 között az Észak-Pesti Egyházmegye, majd a Dunamelléki Egyházkerület gondnoka, főjegyzője volt. Nagy érdemei voltak a Gödöllői Református Líceum megalapításában és az 1992-es elindításában. Mint régi cserkész segítette a gödöllői cserkészmozgalom újjáélesztését. Érdemeket szerzett Teleki Pál szellemi hagyományának ápolásában, emlékének megőrzésében, mint a Teleki Pál Egyesület alapító tagja, majd elnöke. Az egyesület tisztségviselőjeként segítette a gödöllői Jamboree emléktábor megszervezését. Része volt abban, hogy Teleki Pál sírja rendezésre került, a város vezetése szobrot állított a volt államférfi és cserkész emlékének.

Dr. Mészáros Istvánt szakmai, egyházi és a város közéletében betöltött szerepe alapján 1999-ben a város képviselő-testülete Gödöllő Város Díszpolgára díjjal tüntette ki.

Dr. Mészáros István kimagasló szakmai, tudományos és egyháztársadalmi tevékenysége mellett példás családi életet élt és négy gyermeket nevelt annak a közösségnek – a magyar nemzetnek –, amelyben élnie és szolgálnia adatott.

 

Emlékét megőrizzük, életét példának állítjuk a mai nemzedék, a kutató szakma és a keresztény emberek elé.

 

*

 

(Zebegnyei Károly felvétele)