Fórum és koncepció a közlekedésről

pmh

Gondolatébresztő, a város közlekedési problémáit a gödöllőiekkel együtt számba vevő és a lehetséges megoldásokat is vázoló eseménnyé vált a közlekedési koncepcióról a Városházán május 24-én rendezett lakossági fórum.

A közlekedési koncepció kidolgozását a Gödöllőn sokszor már elviselhetetlen mértékben megnőtt forgalom indokolja. A Dózsa György úton naponta közel 16 ezer, a 3-as főúton Budapest-Miskolc irányában 20 ezer gépkocsi halad keresztül, terheli a város útjait, rontja azok műszaki állapotát, szennyezi a levegőt és okoz egyre gyakrabban balesetet.

Az elgondolást készítő Pro Urbe Kft. ügyvezető igazgatója, Könczey Gábor több javaslatot tett a HÉV közlekedésének ésszerűsítésére. Viszonylag egyszerűen kivitelezhető például, hogy a helyiérdekű vasutat a Rákos-patak és a Palotakerti megálló között a domborzati adottságokat is kihasználva egy úgynevezett vályúban a 3-as főút alá süllyesszék. A HÉV és a közút szintbeli keresztezésének kiváltása bizony jótékonyan érintené Gödöllő közlekedését.

Ennél azonban még lényegesebb feladatnak tűnik a várost elkerülő út megépítése, amelynek a tervei elkészültek. Ez a beruházás annál inkább sürgető, mert a pár éven belül elkészülő M31-es gyorsforgalmi út (amely Gödöllőnél köti össze az M0-as körgyűrűt az M3-as autópályával) Könczey Gábor szerint lényegesen megemeli a forgalmat a 3-as főút gödöllői szakaszán.