Villamos energiát a szabadpiacról

pmh

A képviselő-testület szeptember 14-én a beszerzési célokmány elfogadásával jóváhagyta a „Gödöllő város villamos energia versenypiacára történő kilépése” projekt közbeszerzési eljárásának indítását. A beszerzés célja az önkormányzati intézmények, társaságok, a hivatal és a közvilágítás éves villamos energia költségének csökkentése. Ez a költség jelenleg meghaladja az évi 100 millió forintot.

*

A jogszabályok napjainkra lehetővé tették, hogy az egyes közüzemi fogyasztók, így az egyes települési önkormányzatok és intézményeik saját döntésük alapján kiléphetnek a közüzemi szegmensből, és feljogosított fogyasztóként a szabadpiacon szerezhetik be villamos áram szükségleteiket. Várhatóan 2007. július 1-jétől a közüzem megszűnik és minden, nem lakossági fogyasztónak a versenypiacra ki kell lépnie, illetve ettől az időponttól a lakossági fogyasztók is kiléphetnek a szabadpiacra.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabadpiacra kilépett feljogosított fogyasztók átlagosan 10-15%-os megtakarítást érhetnek el a közüzemi szegmensből való kilépéssel.