A legtöbb pályázatot Gödöllő és Vác nyújtotta be



 

Fejlesztési források menedzselése a Közép-magyarországi régióban 2001-2006 címmel jelent meg az a magyarországi régiók között egyedülálló kiadvány, amely a Pro Régió Ügynökség hétéves tevékenysége során kezelt pályázatokkal kapcsolatos adatokat, térképes statisztikákat tartalmazza.

2001 őszén egy dinamikus, rugalmas háromfős csapat kezdte meg működését a Pro Régió Ügynökség Pályázati Irodája néven, mely mára már az uniós forrásokat is kezelni képes, tapasztalt munkatársakat foglalkoztató 13 fős irodává bővült.

A munkát az iroda a "Tükörrégiós-programmal" (2001-2002) kezdte meg, tapasztalatot szerezve ezzel a regionális programkészítéstől kezdve a pályázatok értékelésén át a pénzügyi ellenőrzésekig. 2003-ban a PHARE előcsatlakozási programot kiterjesztették a Közép-magyarországi régiókra is, így településközpontok megújítására és általános iskolák információs technológiájának fejlesztésére beérkezett pályázatok kezelésében vett részt a Pályázati Iroda.

Szinte ezzel egy időben készült fel a Pro Régió Ügynökség az Európai Unióhoz való csatlakozással megnyíló új pályázati rendszer, azaz a Strukturális Alapok fogadásának akkreditációjára. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által végzett vizsgálaton megfeleltünk, így az I. Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtó intézményrendszerén belül a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) megvalósításában a pályázati iroda elkülönített egysége Közreműködő Szervezeti státuszt kapott, és a 2004-ben el is kezdhette tevékenységét.

Ugyanebben az évben a hazai forrásból táplálkozó előirányzatok is - ugyan alacsony forrással, és a forrásgazda tárcák felügyelete alatt - bővültek, így újra elindultunk a decentralizáció útján. Ez a folyamat folytatódott - kisebb jogszabály-módosításokat követően - 2005. és 2006. évben is, azzal a jelentős változással, hogy a hazai decentralizált regionális támogatási forrás ismételten jelentősen megnövekedett, miután az útfelújítási támogatások a regionális döntéshozás szintjére kerültek.

A kiadvány a nyertes projekteket bemutató fotókkal, a beérkezett pályázatokkal kapcsolatos statisztikákat feldolgozó színes térképekkel és grafikonokkal teszi könnyen emészthetővé a száraz számadatokat.

A hazai, a PHARE és a Regionális Fejlesztés Operatív Program Közép-magyarországi régióra jutó forrásaira beérkezett pályázatokat területi szempontból összefoglalóan szemlélteti a Térképmellékletből - többek között - megtudhatjuk azt is, hogy 2001-2006 között a legtöbb pályázatot Budapestről a III., XIII., XVII., XVIII. és XXII. kerületekből, Pest megyéből pedig Gödöllő és Vác településekről nyújtották be. De leolvasható a térképekről, hogy a beadott pályázatok alapján legnagyobb fejlesztési igénye a XVII. és XVIII. kerületnek volt Budapesten, Pest megyében pedig Ceglédnek és Nagykőrösnek.

Forrás: A Közép-magyarországi régió e-hírlevele