Átadták a restaurált Mária-oszlopot

pmh

Gödöllő önkormányzata 23 millió forintos költséggel felújítatta a Szabadság téri Mária-oszlopot. A december 15-i átadáson dr. Gémesi György polgármester foglalta össze a restaurálás történetét, majd Szecsődi Péter plébános megáldotta a 257 éve felállított szoborcsoportot.

A műemléki védettségű Mária-oszlopot 1749-ben állították a kastély bejáratával szemben a város védelmére, különböző járványok, elsősorban a pestis elleni védekezésül. A szoborcsoport Martin Vögerl alkotása, aki a kompozíciót a helyi sajátosságokhoz igazítva Nyitrán és az ausztriai Hainburgban szintén felépítette.

A most befejezett restaurálási tevékenységet megelőző tisztítási és feltárási tevékenységek eredményeképpen megállapítható, hogy az eredeti szoborcsoport nemcsak az általunk ismert felújítást szenvedte el, hanem korábban is már gondoskodtak róla. 19. századi restaurálása nem ismert, de Polónyi Péter egyik írásában említi, hogy 1930-ban már felújították, majd a Városi Tanács a nyolcvanas évek végén ismét rendbe hozatta. Ekkor a főalakról, Máriáról másolat készült, az eredetit pedig a Városi Múzeumban helyezték el.

A több mint 25 évvel ezelőtti felújítás óta eltelt időszak ismét maradandó nyomokat hagyott a szoborcsoport megjelenésén, állagán, állapotán. Szt. Flóriánnak letörték a fejét és el is tűnt. Ez azért is érdekes, mert az egykor a Szabadság téri HÉV-megálló mögötti Szt. Flórián (ma ennek a szobornak az eredetije is a múzeumban áll, rekonstrukciós másolat készült róla és azt helyeztette ki az önkormányzat 1998-ban a városi Tűzoltóság elé) szobornak is csak a feje hiányzott, amikor darabjait megtalálták (mivel a „pártház” építésekor elbontották és évekig hevert valahol mire előkerült).

A mostani restaurálásra már egy ideje készült az önkormányzat, a költségvetésben kellett biztosítania megfelelő keretet a munkák elvégzéséhez. 2005. októberében közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a restaurátor személyét, majd a nyertes Szűcs László restaurátor művész úr elkészítette a kompozíció restaurálási tervét. A tervet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezte 2006. júliusában, így augusztusban megkezdődhetett a felújítás.

Megoldották a talapzat és a kőkerítésen belüli vízelvezetési problémákat, körben drénezéssel biztosították a csapadékvíz elszállítását az oszlop környezetéből. A teljes szoborkompozíciót kőrestaurátori módszerekkel megtisztították, kiegészítették, a laza kőfelületeket rögzítették, a plasztikai részleteket javították. A folyamatokat nemcsak egy jogszabályilag elrendelt szakmai zsűri felügyelte több alkalommal is, hanem az önkormányzat megbízta Víg János szobrászt a tevékenységek szakmai ellenőrzésével (aki munkáját felajánlásból végezte). A restaurálási tevékenység befejező fázisaként a kőfelületeket megfelelő kezeléssel látták el, mely a nedvességnek a kőanyagok pórusaiba való bejutásának megelőzését szolgálja, ez az ún. hidrofóbizálás.

A munkálatok november elejére készültek el, a szakmai zsűri november 28-án átvette az elkészült művet. Ezzel hosszabb időszakra ismét megmentettük a szobrot, de elengedhetetlen a folyamatos karbantartása, hogy ezt az állapotot sokáig megőrizhessük. Ehhez a hidrofóbizálást adó bevonat 3-4 évenkénti ismételt felvitele szükséges, ez a téli takarást is kiválthatja, mivel nem engedi a vizet beszivárogni, így az nem tud az anyag belsejében megfagyni, tehát nem is károsítja.

A teljes munka bekerülési költsége 23 millió forint.

 

J. Berencz Ibolya és Balázs Gusztáv felvételei