A városi sportingatlanok fejlesztése



A márciusban korszerűsített önkormányzati sportkoncepcióból kiindulva a város nagy figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági sport feltételeinek javítására, a jól szervezett, megfelelően motivált tanórai és tanórán kívüli testnevelés, a mindennapos testedzés, a szabadidősport fejlesztésére. Ide tartozóan került a képviselő-testület június 21-i ülésének napirendjére a sportlétesítmények helyzetének áttekintése és az önkormányzati tulajdonú sportingatlanok fejlesztésének terve.

A város tulajdonában jelenleg csupán egy szabvány kézilabdapálya méretű terem van, a Hajós iskolában, mely most kapott új, korszerű burkolatot, de mivel nem rendelkezik lelátóval, komolyabb mérkőzések megrendezésére nem alkalmas. A további oktatási intézmények sportlétesítményei kisebbek, felújításra szorulnak.

A 3 hektáron elterülő Táncsics Mihály úti sporttelep épületei és pályái is leromlottak. A távlati tervek szerint elsődleges szerepe a jövőben is a labdarúgás feltételeinek biztosítása lesz minden korosztálynak, korszerűbb feltételek között.

Az elképzelések szerint a füves center futballpálya a délkeleti bejárat felé 50 méterrel eltolva műfüves borítást kap. A beruházás önkormányzati finanszírozásban, befektetők bevonásával valósítható meg. A pálya Erzsébet-park felőli oldalán egy könnyűszerkezetes, 400 férőhelyes lelátó alakítható ki.

A műfüves centerpálya mögött füves edzőpálya kaphat helyet. A sporttelep délkeleti végében található lebontásra érett épületek helyére fedett, két műfüves kispályát magába foglaló létesítményt terveznek, ugyancsak befektetői tőke közreműködésével úgy, hogy ezek a játékterek hétköznaponként ingyenes sportolási lehetőséget nyújtsanak például testnevelési órák keretében a gödöllői iskoláknak.

A sporttelep másodlagos funkciója lehet a szomszédos teniszcentrum bővítési területe egyéb sport és szabadidős lehetőségekkel, befektetői tőkéből úgy, hogy az ingatlan továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad.

Ha lehet, még nagyobb szabású, mintegy három milliárd forintos elképzelés a régóta igényelt városi sportcsarnok és uszoda létesítése a Rögesben, a TESCO melletti, a HS Sportcentrum mögötti kéthektáros önkormányzati területen. A csarnoknak legalább 1500 ember befogadására kell alkalmasnak lennie ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzéseknek is otthont adhasson. Ki kell persze még dolgozni, hogy hogyan lehet a beruházást finanszírozni, és a létesítményt gazdaságosan működtetni.

Mivel a Szabadság téren található, jelenleg teniszpályáknak otthont adó sporttelep adottságai egyre kevésbé felelnek meg az elvárásoknak a képviselő-testület egyetértett a megfelelően előkészítendő értékesítésével. A bevételt az önkormányzati tulajdonban maradó sportlétesítmények fejlesztéséhez forgatják vissza.

A döntéshozók egyetértettek azzal is, hogy a Táncsics Mihály úti sporttelep műfüves labdarúgó pályáinak kialakításával párhuzamosan elinduljon az iskolai sportudvarok fejlesztése, a jelenleg bitumenes borítású pályák műfűvel történő befedése. Első körben az Erkel Ferenc, a Petőfi Sándor és a Damjanich János Általános Iskola, valamint a Török Ignác Gimnázium jelenleg bitumenes pályája kapna műfüves borítást.

A létesítményfejlesztés minden egyes területe önálló előkészítő munkát igényel, melynek során a képviselő-testületnek folyamatosan meg kell hoznia a megvalósuláshoz vezető döntéseket. Az első már meg is született: a sporttelep észak-nyugati végén elhelyezkedő, jelenleg edzőpályaként működő elhanyagolt pályarészen a szomszédos Kiskastélyt üzemeltető, első osztályú teniszcsapatot fenntartó Halibor Kft. három teniszpályát és egy tenisz stadiont alakíthat ki. E létesítmények teljes körű megvalósítását követően az önkormányzat 50 évre biztosítja a ráépítéssel érintett terület használati jogát a ráépítőnek. A teniszcentrum épületén belül a ráépítő ugyancsak 50 évre szóló használati jogot ad az önkormányzatnak egy 400 négyzetméteres vívóteremre.