Pályázat a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére



Ahogyan az országban, úgy Gödöllőn is hatalmas infrastrukturális lemaradást kellett behozni az 1990-es évek elejétől napjainkig. A fejlesztésekről persze mindig bebizonyosodik, hogy sohasem mentesek az ellentmondásoktól. A végéről nézve sikertörténet a szennyvízelvezetés csaknem teljes, 95 százalékos kiépítése és az is, hogy a csatornára rákötött lakosok aránya mintegy 90 százalék Gödöllőn. Csakhogy – és ez évek óta ismert a városban – a szennyvíztisztító mű nem mindenben teljesíti a vízminőség-védelmi határértékeket (mivel azokra nem is volt méretezve), ezért évente bírságot kell fizetnie. 2001-től 2006-ig 4, 14, 30, 12, 8 és egymillió forintra rúgott a bírság összege. Ráadásul a bíróság a telepet üzemeltető Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-t 2010. december 31-étől eltiltotta a határérték feletti szennyezőanyag kibocsátástól.

Azzal mindenki egyetért, hogy a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója elengedhetetlen. Azzal is, hogy erre önerőből nem képes az önkormányzat. Meg kell várni, amíg ilyen célú pályázat születik valahol. Nos, a várakozás meghozta eredményét, miközben a felújítás tervezésének, előkészítésének ügye is előbbre jutott (még az idén elkészül a korszerűsítés kiviteli terve), szeptemberében kiírták a megfelelő pályázatot.

A képviselő-testület október 18-i ülésén úgy döntött, ezen is részt vesz. A szennyvíztelepi rekonstrukció költsége megközelíti a kétmilliárd forintot. A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban a projektek előkészítésére, a másodikban a megvalósítására nyújtható támogatás. A második fordulóban csak azok a pályázatok kapnak támogatást, amelyek az első fordulóban pozitív elbírálást kaptak.