Hajrában az útprogram



Harminchét utcát újított fel az önkormányzat a lassan befejezéséhez érő 2007. évi útprogram keretében. Az érintett utcákban megújultak a burkolatok, a kapubeállók, s ahol szükséges volt, elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer is. November elején négy helyszínen tartottak ünnepélyes útavatót, melyeken a lakók és az önkormányzat vezetése mellett a városüzemeltetési szakemberek is részt vettek.

Az átadások során dr. Gémesi György polgármester kiemelte, hogy a jövőben is nagy figyelemmel kísérik az elkészült utak állapotát és gondot fordít a város az állagmegóvásra. Ehhez azonban szükséges a lakosság hathatós segítsége is, valamint az, hogy betartsák a közlekedésre vonatkozó szabályokat.

Az elmúlt hetekben-hónapokban több helyen jelentős problémát okozott, hogy az elkészült utakon az engedély nélkül közlekedő kamionoknak „köszönhetően" komoly sérülések keletkeztek. Fontos hangsúlyozni: a lakosok jelezhetik a közterület-felügyelőknek, ha ezeken az új utakon (is) kamionforgalmat tapasztalnak. A polgármester emellett felhívta a figyelmet arra is, a balesetek elkerülése érdekében roppant fontos a KRESZ betartása.

Az első átadást az Ádám utcában tartották. Ezen a területen a nagyobb esőzések mindig gondot okoztak, ezért is volt rendkívül fontos, hogy itt a vízelvezetés és aszfaltozás egyszerre megtörténjen. A teljes beruházásra több mint 200 millió forintot fordított a város.

Az Ádám, a Fecske, a Csillag, a Hold, a Radnóti, az Attila, a Nap és a Rózsa utcában pontosan 2342 méter hosszban terítettek le aszfaltszőnyeget, ami 157 millió 625 ezer forintba került. Ehhez azonban még hozzáadódott az Ádám és a Hold utca csapadékvíz-elvezetése, ami összesen 55 millió forintot igényelt.

Megújult a Bartók Béla, a Fillér, a Tátra és a Brassó utca is. Ezen a részen 990 méter útburkolatot alakítottak ki 54 millió 870 ezer forintból. A Bartók Béla út vízelvezetésére 4,4 millió forintot fordítottak. A területen több utcában is felújították a járdákat, összesen 590 méter hosszú szakaszon. Ez a Brassó utcában és a Grassalkovich úton 720 ezer, az Arany János utcában 3,2 millió forintba került. Útfelújítás történt a Kert, az Örökzöld, és a Százszorszép utcában is. A burkolat mintegy 650 folyóméter hosszan újult meg. Növekedett a városrész csapadékvíz-elvezető rendszerének hossza is. A Toboz és a Százszorszép utca, valamint a Fenyvesi nagyút körzetének ez irányú fejlesztése mintegy 42 millió forintba került. Átadták a Surin és az Éva utcát is. Itt mintegy 1640 m2 aszfaltot terítettek le. A felújítás a Surin utcában 14 millió 720 ezer, az Évában 10 millió 71 ezer forintba került. Mind a két utcában megoldották a csapadékvíz elvezetést is, ennek költsége 13 millió forintot tett ki.

A következő időszakban megkezdődnek az aszfaltozások a Palotakerten, s dolgoznak a Tamás atya utcában is. A hideg idő nem jelent akadályt, csak a havazás lassíthatja a haladást. A járdaprogram keretében az Isaszegi úton és a Fácán soron zajlanak a felújítási munkák. Megkezdték a garanciális javításokat is. Ennek keretében az Őz, a Kikerics, a Rómer Flóris, és a Puskás Tivadar utcában dolgoznak a szakemberek.