Vita az osztálylétszámokról



Miközben számos Budapestre bejáró pedagógus és diák szerzett az elmúlt időszakban közvetlen tapasztalatokat a tanulóhiányra visszavezetett fővárosi iskola összevonásokról és bezárásokról, városunkban a törvényben engedélyezett maximális csoport- és tanulólétszám átlépésének engedélyezésével kellett foglalkoznia november 22-i ülésén a képviselő-testületnek.

A feladat bonyolultságát jelzi, hogy jogszabály írja elő: a sajátos nevelési igényű gyermekeket az óvodai csoport és az iskolai osztály létszámának számításánál kétszeresen vagy háromszorosan kell számításba venni. Az intézményekbe a körzetükhöz tartozó gyermekeket lehetőség szerint fel kell venniük, beköltözés esetén be kell fogadniuk, miközben nem minden esetben lehet előre tudni, hogy az országos szakértői bizottság véleménye alapján hány gyermek lesz sajátos nevelési igényű. Az óvodák a szociálisan hátrányos helyzetű és a többgyermekes családok valamint a teljes foglalkoztatásban dolgozó szülők gyermekeinek a felvételét sem utasíthatják el. Az 5. életévet betöltött gyermekeket is fel kell venni.

Az óvodák és iskolák induló osztály-és csoportlétszámait áttekintve a gödöllői önkormányzat megállapította, hogy egyes esetekben túllépték a törvény által meghatározott maximális létszámhatárt. Ebbe az előzőeken kívül az is belejátszott, hogy az előző évekhez viszonyítva az első osztályosok száma kiugróan magas.

Ezzel a kérdéssel nem csak azért foglalkozunk ilyen részletességgel, mert az önkormányzat jogszabályi kötelezettsége a létszámhatárok túllépésének engedélyeztetése illetve engedélyezése, hanem azért is, mert Reisz Mónika képviselő (Fidesz) hozzászólásában arra kérte képviselőtársait, ne szavazzák meg a túllépések engedélyezését, hanem arra törekedjenek, hogy több osztályt indítson, több pedagógust alkalmazzon az önkormányzat. Véleménye szerint a város spórol az oktatáson.

Ezt a megállapítást Gémesi György kikérte magának, mivel az önkormányzat mindent megad, amit tud az oktatásnak, mialatt az állam mindinkább kivonul a finanszírozásból. Akkor mondhatnák, hogy spórol a város, ha a zeneiskola csak 300 gyermeket tanítana és nem a dupláját, a gimnáziumban pedig nem lenne sem 8 osztályos, sem két tannyelvű tanítás. Éppen az oktatás az a terület, amit még elvárásai szerint működtetni tud az önkormányzat.

A város igyekszik a maximális létszámon belül maradni, mondta Szűcs Józsefné képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub). Hozzátette: a kisebb létszám lenne a kívánatos, de a jelenlegi túllépés nem kóros és nem káros, sehol sem éri el a törvény által engedélyezett 20%-ot. Az előterjesztés támogatására kérte a képviselőket, akik ezt 20 igen, 1 nem és 1 tartózkodással el is fogadták. Varga András (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) azt mondta, örülni kellene, hogy a sok gyermekről lehet vitatkozni. A csoport- és osztálylétszámoknak viszont törvényi és pénzügyi határai vannak – vágyálmok helyett a földön járva, a lehetőségeket szem előtt tartva kell dönteni.

Benkő Ákosné, a polgármesteri hivatal közoktatási iroda vezetője arra emlékeztetett, hogy bár a csoportlétszámok magasak, a képviselő-testület 5 millió forintot szavazott meg asszisztensek felvételére óvodákba, a sajátos nevelési igényű gyerekeket gondozó óvónők segítésére. Az egyéni fejlesztésre szoruló óvodások érdekében óradíjas pedagógusokat fizet az önkormányzat. Az iskolák nagyobb létszámú osztályaiban engedélyezett a csoportbontás. Önkormányzati oldalról tehát a kompenzáció konkrét és egyértelmű.