Kezdődnek az építkezések a Zöld Híd Programban

Sikeresen lezárultak az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás nyílt közbeszerzési pályázatai. Hivatalosan kihirdették a nógrádmarcali, a Kerepes ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központok, a balassagyarmati, a rétsági hulladékudvarok, illetve a 486 db szelektív hulladékgyűjtő sziget megépítésének kivitelezőit.



A nógrádmarcali hulladékkezelő központ, illetve a balassagyarmati és a rétsági hulladékudvar létesítésére a beérkezett 6 pályázat közül, legelőnyösebb ajánlatot a gödöllői székhelyű, PGK Nógrádmarcali Konzorcium (vezetője: Penta Általános Építőipari Kft.) tette. A vállalkozás nettó 4.913.948 euróért vállalta, hogy Nógrádmarcalban megépít egy mechanikai előkezelőművet, amely a hagyományos módon gyűjtött kommunális szilárd hulladékok feldolgozására lesz képes. A konzorcium a kezelőközpontban kialakít egy komposztáló telepet, valamint az egyéb kiegészítő létesítmények mellett, egy a szelektíven gyűjtött hulladékok átrakására szolgáló állomást is.

A fejlesztések a 2001. óta működő nógrádmarcali regionális hulladéklerakó korszerűsítéseként valósulnak meg, ahol a modern hulladékkezelő technológiáknak köszönhetően nem lesz  szükség a hulladéklerakó bővítésére.

Az évi 40.000 tonnás hulladékkezelési kapacitással rendelkező telepen korszerű körülmények között tudják majd feldolgozni a térség hulladékait. A létesítmények üzembe helyezésével radikálisan csökkenthető lesz a lerakásra kerülő hulladék mennyisége és növekszik az újrahasznosítás mértéke.

Balassagyarmaton, illetve Rétságon a PGK Nógrádmarcali Konzorcium a lakossági hulladékoknak gyorsan és egyszerűen megközelíthető hulladékudvarokat is létesít. Ezekben mindenféle, a háztartásban keletkezett hulladékot el lehet majd helyezni. Kidobott bútorokat, lomokokat, elektromos készülékeket, hasznosítható hulladékokat (papír, műanyag, üveg, fém, zöldhulladék), építési törmelékeket, illetve veszélyes anyagokat is (pld: szárazelem, akkumulátor, gyógyszer, gumiabroncs stb.).

A Kerepes, Ökörtelek–völgyi hulladékkezelő központot nettó 8.177.000 euróért a budapesti GKP Kerepes Konzorcium építheti fel, amelynek vezető vállalkozása a Geohidroterv Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. A beruházás helyszínét a Gödöllő és Kerepes között húzódó völgyet 1988 óta használják hulladéklerakóként. Ez a vidék lakott területektől távol esik, így alkalmas a fejlesztésekre. A kivitelező konzorcium mechanikai előkezelőt, komposztáló telepet, szelektíven gyűjtött hulladékok válogatóüzemét, kiegészítő létesítmények megépítését és a hulladéklerakó 400.000 m3 kapacitásúra bővítését vállalta.

A kezelő központ, a vonzáskörzetében lévő két gyűjtőkörzet (Vác, Kerepes) 61 településéről több mint 208.000 ember számára biztosítja a jövőben hulladékok biztonságos kezelését és újrahasznosítását. Kapacitása éves szinten 80-90.000 tonna lesz.

Az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulást alkotó 106 település mindegyikén szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is létesítenek, összesen 486 helyszínen. Ezeken a szigeteken öt, a hulladékfajták szerint eltérő színű, egyenként 1100 literes tároló edényt helyeznek el az elkövetkező egy éven belül. A kivitelezési munkálatokat a Kerepes 2008 Konzorcium (vezetője: Hídtechnika Kft.) végezheti el, miután a cég nettó 783.366 eurós ajánlatával megnyerte a tendert.

 „A tagönkormányzatok segítsége mellett, az elmúlt 3-4 év lelkiismeretes, kitartó munkája végre meghozta az első eredményét. A társulás és a projekt megvalósító egység szakemberei továbbra is azon dolgoznak, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer próbaüzeme - az előzetes tervek alapján - 2009 év végén elindulhasson. Ez nem csak a tagönkormányzatok, hanem a térség és a lakosság érdeke is.” – hangsúlyozta dr. Gémesi György az Önkormányzati Társulás elnöke.

A pályázatokon nyertes kivitelezőkkel a szerződések aláírása megtörtént. Várhatóan 2008. július második felében a munkaterület átadások is lezajlanak. Az építkezések befejezésére és a műszaki átadásokra 2009. őszén fog a tervek szerint sor kerülni.

 

A Zöld Híd Program

A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 277.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása. 

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 %-ban támogatja a programot.  A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja.

www.zoldhid.hu