Tóth Krisztina Gödöllő Város Díszpolgára



Rendhagyó módon nem az augusztus 20-i ünnepséget megelőzően tartotta meg azt a rendkívüli ülését a képviselő-testület, amelyen átadták a díszpolgári címet, hanem néhány nappal később. A hagyományoktól való eltérés oka, hogy a cím új birtokosa, Tóth Krisztina asztaliteniszező ekkorra érkezett haza Pekingből, ahol a magyar olimpiai csapat tagjaként vett részt a nemzetközi játékokon. Az ünnepséget augusztus 26-án tartották meg a városháza dísztermében, ahol az elismerést dr. Gémesi György polgármester adta át az Európa-bajnok sportolónak. A kitüntetett sportembert számosan köszöntötték, többek között nevelő edzője, Orgoványi Imre, Gödöllő Város díszpolgárai közül dr. Bodó Szilárd és dr. Vámos János, továbbá Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, a Gödöllő Városért-díj kitüntetettje, Fogarasiné Deák Valéria országgyűlési képviselő és a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért-díjjal kitüntetett Benedek Endre gyémántdiplomás testnevelő tanár.  

Tóth Krisztina 1974. május 29-én született Miskolcon, de kétéves kora óta városunk lakója. A gyermek Krisztinél szülei hamar észrevették kitűnő mozgáskészségét. Hatéves koráig hatalmas focicsaták részvevője volt a lakótelepi gyerekekkel együtt. Focitudásával, küzdőszellemével kitűnt még a fiúk közül is. Általános iskolai tanulmányait az akkor még Karikás Frigyes Általános Iskolában (a mai Hajós) kezdte el. Anyai nagybátyja fedezte fel kitűnő gömbérzékét, s javasolta, hogy azt az asztalitenisz sportágban kamatoztassa. A gödöllői szakmunkásképző iskolában működő GSC asztalitenisz szakosztályában kezdett játszani, ahol Orgoványi Imre volt a szakosztály edzője, s aki tulajdonképpen az első foglalkozástól kezdve felismerte a sportág iránti tehetségét.

Gyermekként az iskolában és a sportban is szorgalmas tanítványnak bizonyult. Sokszor kapott „Jó tanuló-jó sportoló” kitüntetést. Közel két év edzésmunka és versenyzés után nőtte ki a megyei kereteket, és kapcsolódott be először az országos, majd a nemzetközi versenyekbe. Még általános iskolás korában lett serdülő Európa-bajnok, ekkor már a világhírű Statisztika versenyzője volt. Ebben a szakosztályban érte el sikereit, innen lett a magyar válogatott tagja 17 éves korában, aminek azóta is megszakítás nélkül tagja, immár 17 éve.

200-szoros magyar válogatott, 35-ször volt magyar bajnok különféle számokban, hatszoros felnőtt Európa-bajnok.

Tiencsinben az asztalitenisz vb-n 3. párosban Bátorfi Csillával, 2000-ben a sydney-i olimpián párosban bejutott a négy közé. Két alkalommal volt az Európa-válogatott tagja. A sydney-i olimpia után elvégezte a Testnevelési Egyetemet, majd németországi légiós életbe kezdett.

Angolul és németül beszél. Németországi pályafutása hihetetlenül sikeres, hiszen mindegyik csapatával megnyerte a német csapatbajnokságot. Nem sok túlzás van abban a megállapításban, hogy az a csapat lesz a német bajnok, ahol Krisztina szerepel. A tények eddig legalábbis ezt bizonyították.

26 éves pályafutása alatt 4 olimpiára jutott ki. (Sportsikereit a magyar állam és Gödöllő város is több kitüntetéssel ismerte el, így többek között megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét a köztársasági elnöktől, a belügyminiszter által adományozott, országcímerrel ellátott aranygyűrűt, és a Gödöllő Városáért-díjat Gödöllő Önkormányzatától.)

Legnagyobb vágya, hogy miután befejezte sportpályafutását, gödöllői gyerekeket taníthasson szeretett sportágára. Mottója: Néha kicsit meghalok, de ígérem, hogy mindig, mint a főnixmadár, minden eddiginél hatalmasabb lánggal fogok hamvaimból föltámadni. Mert amibe az ember nem hal bele, az csak erősebbé teszi!