Testvérvárosunk: Valdemoro



Október 5-én a királyi kastély dísztermében ünnepélyes keretek között írta alá dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Javier Hernandez, a spanyolországi Valdemoro alpolgármestere a két település közötti testvérvárosi megállapodást. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Rafael Valle Garagorri, a Spanyolország nagykövete, és Tóth Gábor, hazánk volt spanyolországi nagykövete is.

Városunkkal ismerkedtek vasárnap Valdemoro városának küldöttei, akik a testvérvárosi megállapodás aláírására érkeztek Gödöllőre. Az önkormányzati, gazdasági és kulturális szakemberekből álló delegáció megtekintette a királyi kastélyt, majd a Petőfi Sándor Művelődési Központban rövid ízelítő keretében a városunk kulturális életébe nyerhettek bepillantást a Magyar BalettSzínház Gödöllő, az Arpeggio Gitárzenekar, a Gödöllő Táncegyüttes és a Talamba ütőegyüttes segítségével. Vendégeink ellátogattak a városi könyvtárba, és megtekintették az Ipari Parkot.

A királyi kastély dísztermében Gloserné Szabó Györgyi, a Testvérvárosi Egyesület elnöke köszöntötte az ünnepség résztvevőit, s ismertette az egyesület tevékenységét. Elmondta, a kezdeti cél az volt, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amik az anyaországhoz való tartozást erősítik, majd később fordultak Európa nyugati része felé, hogy kezdeményezzék a kapunyitást, a párbeszédet. Ezzel nem csak más kultúrák megismerésére, hanem gazdasági téren az uniós pályázatokon való közös részvételre is lehetőség nyílik.

Az aláírók közül elsőként Gémesi György mondott beszédet, aki szólt a megállapodás előzményeiről, s megköszönte Tóth Gábor, hazánk nemrégiben leköszönt spanyolországi nagykövetének munkáját, aki három évvel ezelőtt kezdte meg az előkészítést. Ezután hosszú idő telt el, majd a múlt évben látogattak először Valdemoro küldöttei Gödöllőre, s ezt követően gyorsult fel az a folyamat, aminek eredményeként megszülethetett a megállapodás a két város között. Mint mondta, Gödöllő számára rendkívül fontosak a testvérvárosi együttműködések, mivel ezeken keresztül fejleszthetők az emberek, a civil szervezetek, a kulturális, az oktatási és a sport kapcsolatok, s ezek teszik lehetővé népeink számára egymás megismerését.

Javier Hernandez, Valdemoro alpolgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Nagyon fontos napja ez Valdemorónak és Gödöllőnek, mert az aláírással átvágjuk a két város közötti hatalmas távolságot.” Az alpolgármester kiemelte: a két településben rendkívül sok a közös vonás, így például, hogy mindennapjaikat meghatározza a főváros közelsége, mindkét város hangsúlyt helyez a hagyományok megőrzésére, s jellemző rájuk a turizmus iránti nyitottság. Elmondta, Valdemoro aktív nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, nyitott az üzleti lehetőségek iránt, és a fenntartható fejlődés elkötelezettje. Javier Hernandez hangsúlyozta: „ezzel a megállapodással egy gyümölcsöző kapcsolat indulhat el, amihez Valdemoro sokat hozzátehet, de amiből sokat tanulhat is.“

Spanyolország hazánk iránti érdeklődését jól mutatja, hogy a valdemorói delagációban helyet kapott Miriam Rabanedal, Pinto városának polgármester asszonya is, aki szintén magyar településsel tervezi testvérvárosi megállapodás aláírását a közeljövőben. A két város közötti együttműködés létrejöttét üdvözölte Rafael Valle Garagorri, a spanyol királyság nagykövete, aki szintén elismeréssel szólt Tóth Gábor volt nagykövetnek a magyar-spanyol kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáról. Mint mondta, nagy lépést jelentett, hogy négy éve Budapesten megnyílt a Cervantes Intézet, ahol tanfolyamokkal és kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Felhívta a figyelmet arra, sok közös feladatot jelent majd számunkra, hogy 2010-től a két ország Belgiummal együtt látja el az elnökséget az Európai Unióban, valamint arra, hogy novemberben magyar gazdasági év kezdődik Spanyolországban, ami szintén új lehetőségeket nyit meg. Rafael Valle Garagorri beszédét azzal zárta: „Magam és a nagykövetség nevében kijelentem, mindent, ami ennek a kapcsolatnak az erősítéséhez szükséges, rendelkezésükre fogok bocsátani.“

Az aláírási ünnepséget követően a valdemorói delegáció a Petőfi Sándor Művelődési Központban és a Városi Könyvtár és Információs Központban ismerkedett a gödöllői kulturális élettel, ízelítőt kaptak művészeti csoportjaink programjaiból, s megtekintették Bada Márta festőművész kiállítását. A látogatás során spanyol részről több javaslat is elhangzott, ami alapja lehet a települések kulturális együttműködésének.

 

(c) Tatár Attila felvétele