Néhány szó a távhődíjról



Néhány szó a távhődíjról

Mégis emelni kellett

 

A hűvösebb napok közeledtével egyre több családnak okoz fejfájást, hogyan gazdálkodjon a téli hónapokban, amikor a családi kasszát az egyéb kiadások mellett a fűtésszámla is terheli. Az elmúlt hónapokban a hazai sajtóban többször is olvashattunk a gáz árának emelkedéséről, s arról, hogyan befolyásolja ez a távhődíjak alakulását. A Gödöllői Távhő Kft. az idén első alkalommal tett javaslatot ármódosításra. Az emelés okáról Tóth Istvánt, a Gödöllői Távhő Kft. vezetőjét kérdeztük.

– Néhány héttel ezelőtt az Önnel készített interjúnkban még azt mondta, amennyiben nem emelkedik drasztikus mértékben a gáz ára, önök sem emelik a távhődíjat. A képviselő-testület legutóbbi, októberi ülésén azután sor került az emelésre…

– Gödöllőn január óta nem változtak a távhőszolgáltatás díjai. Ez annak volt köszönhető, hogy a szabadpiaci beszerzés során sikerült olyan kedvező árat kialkudnunk, ami lehetővé tette, hogy ne kelljen árat emelnünk. Az alapdíj most sem változott, ehhez nem nyúltunk. A hődíjat azonban kénytelenek voltunk emelni, hiszen a szeptemberi újabb gázáremeléssel a drágulás már éves szintre átszámítva elérte a 40 százalékot, és sajnos újabb áremelkedésre is számítani kell. Ezt már nem tudjuk vállalni. A hődíj január óta 2750 Ft/GJ, amiért novembertől 3300 Ft-ot kell fizetni.

– Mit foglal magába ez az összeg?

– A távhőtörvény értelmében a hődíj csak az energiahordozó árát tartalmazhatja csökkentve a technológiai energiaveszteséggel. Az idei esztendőben az energiahordozó ára folyamatosan változott, s csupán egyetlen hónapban maradt alatta annál, mint amilyen áron mi azt a fogyasztóknak adtuk. Ez az adat jól nyomon követhető a városi honlapon is, ahol megtalálható az a táblázat, ami tartalmazza a pontos adatokat. Ez a táblázat nem csak azt teszi lehetővé, hogy a fogyasztók ellenőrizhessék az általunk megadott adatokat, hanem azt is, hogy akár a saját fogyasztásukat kiszámítsák.

– Ez az összeg hogyan viszonyul más települések hődíjához?

– Ez még mindig messze alatta marad azoknak az áraknak, amikkel más településeken találkozhatnak a fogyasztók. Csak két példát had említsek. Az egyik a Főtáv, Budapesten jelenleg 3750 Ft-ba kerül egy gigajoule hőmennyiség, Vácon pedig 3396 forintba.

Gödöllőn sikerült ezek alatt maradni, még az emelést követően is.

– Kell a közeljövőben újabb emelésre számítaniuk a fogyasztóknak?

– Decemberben tárgyalja a képviselő-testület a 2009-re vonatkozó díjakat. Bízom benne, hogy sikerül a gázbeszerzésről úgy megállapodni, hogy a hődíj esetében nem kell a jelenlegihez hasonló nagymértékű áremelésre számítaniuk a fogyasztóknak. Azt azonban már most elmondhatom, hogy az alapdíj emelését jövőre sem tervezzük.

– Az elmúlt években nem egy alkalommal írtunk arról, hogy a korszerűsítésekkel jelentős megtakarításokra tehetnek szert a fogyasztók. Egyes számítások szerint ez elérheti a 20-40 százalékot is. Mi a tapasztalata, a fogyasztók milyen arányban vállalják a korszerűsítést?

– Örömmel látom, hogy a távfűtéses lakásokban élők közül egyre többen döntenek a korszerűsítés valamilyen formája mellett. Azt hiszem, egyre többen értik meg, mindenkinek az az érdeke, hogy a lehetőségek szerint a legjobban gazdálkodjon, s esetünkben ezt a hődíjjal teheti meg. A korszerűsítések fontosságára mutat rá az is, hogy már az idén is elhangzott olyan álláspont a kormány részéről, amely szerint folyamatosan kivonulnak a lakosságnak nyújtott távhőtámogatásból. Információink szerint a kormánynak az a szándéka, hogy 2010-ben már csak az kap majd támogatást, aki korszerűsít.

-jk-

(Megjelent a Gödöllő Szolgálatban, 2008. november 6-án)