Újraszabályozták a helyi értékek védelmét



Rendszeresen foglalkozik a képviselő-testület a Gödöllő múltját őrző értékek megóvásával. E törekvésnek megfelelően módosította november 20-án az épített értékek helyi védelméről szóló önkormányzati rendeletet. A Máriabesnyői temetőben található, egyedi tájértékként védett Kapucinus temető mellé felvették az Izraelita temetőt is. Mivel a Premontrei temető országos szintű oltalom alatt áll, elmondható, hogy a Gödöllő helytörténete szempontjából meghatározó közösségek temetőinek immár mindegyike értékvédelemben részesül.

Az időközben országos műemléki védettséget nyert értékeket – a Szent István Egyetem területét és a volt Járásbíróság épületét – továbbá az újjáépítése során megújult Tűztornyot kivették a helyi védettség alól.

A december elsején hatályba lépő módosított rendelet 86 egészében védett, 15 részeiben védett épületet, hat-hat területi védelmet és egyedi tájértéket, továbbá 45 településképi szempontból védendő épületet tartalmaz.

Három éve került e rendelet oltalma alá 7 síremlék. Ezzel az intézkedéssel a megszüntetésüket kívánta megelőzni a testület. A síremlékek helyi védelmének jellege azonban nagymértékben különbözik az épített értékekétől, különleges szabályozást igényel. Ezért a mostani ülésen külön előterjesztés alapján megalkották a síremlékek helyi védelméről szóló rendeletet.