Gödöllőn járt a szociális és munkaügyi miniszter



Gödöllőre látogatott január 16-án Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, aki a Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkájával ismerkedett meg, majd a városházán alálkozott az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel. A tanácskozáson az önkormányzati szociális feladatellátás nehézségeiről és ésszerűsítésének lehetőségeiről, valamint az Út a munkához programról és a hajléktalan ellátás időszerű kérdéseiről esett szó.

Szűcs Erika miniszter a Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál tett látogatása során átfogó képet kapott Gödöllő szociális helyzetéről. Dr. Gémesi György polgármester és dr. Nánási Éva címzetes főjegyző többek között az intézményrendszerrel és a szociális ellátásokkal, a legfrissebb demográfiai, és a munkanélküliségre vonatkozó adatokkal ismertette meg a minisztert.

A Forrás intézményt Forrainé Murányi Judit intézményvezető mutatta be. Beszámolt az itt tevékenykedő hét munkacsoport hétköznapjairól, s arról, hogyan segítik ezek egymás munkáját. A miniszter asszony megtekintette a hajléktalanszállót, ahol személyesen győződött meg arról, milyen kulturált környezetet alakított ki az önkormányzat a rászorulók részére. A szállón a látogatás idején is telt ház volt. Mint arról Forrainé Murányi Judit beszámolt, minden hajléktalannak sikerült elhelyezést biztosítani, Gödöllőn senki nem szorult az utcára a hidegben.

A találkozón dr. Gémesi György arra kérte a miniszter asszonyt, tegye lehetővé, hogy a hajléktalanszálló épületéért ne kelljen bérleti díjat fizetni, azt állami támogatásként kaphassák meg.

A látogatás második részében a gödöllői városházán az önkormányzati szövetségek vezetőivel és a szociális kérdésekkel foglalkozó munkatársaival találkozott a szociális és munkaügyi miniszter. A konzultáción a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Faluszövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Községi Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége mellett részt vettek az energiaszolgáltatók, a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Gázipari Egyesülés, az ELMÜ és az EMFESZ Kft., valamint a Hajléktalanokért Közalapítvány képviselői is. A találkozót követően a miniszter asszony a sajtó képviselőinek elmondta: A szociális szféra megreformálásában nagyobb hangsúlyt kap majd, hogy az arra rászorulók a közvetlen pénzbeli támogatás helyett inkább a munkavégzés lehetőségének megteremtésére kapjanak segítséget. Mivel az állam a költségvetés szorításában nehezen tud megfelelni ezen kihívásnak, rendkívül fontos, hogy a civilszervezetek, az egyházak és a vállalkozások hatékonyabban tudjanak bekapcsolódni ebbe a munkába. Ehhez azonban szükséges a jelenlegi szabályozás finomítása. Mint mondta, a az elkövetkező hetekben több döntés születik a segítőhálózat felállításáról, és arról is, ki mennyi pénzt kapjon a rendelkezésre álló forrásokból.