Cserkészemlékekkel gazdagodik GödöllőAmerikából is keresik Gödöllőt a cserkészet történetében betöltött szerepe miatt, mondta a képviselő-testület ülésén Gaálné Merva Mária múzeumigazgató. A város kulturális hagyományai közül a kastélyon és a gödöllői művésztelepen kívül a cserkészet tarthat számot nemzetközi érdeklődésre, hiszen itt rendezték meg az 1933-as Jamboree-t, az 1939. évi leány cserkész világtalálkozót, majd 1993-ban a 60. évforduló emléktáborát és 2003-ban a 70. évfordulót is méltón megünnepelték.

A Magyar Cserkészszövetség a jelenlegi bemutatóhely rossz műszaki állapota miatt keresett megfelelő elhelyezést magyar cserkészet történetét felölelő anyagának. A Gödöllői Városi Múzeum örömmel fogadja a gyűjteményt, amihez a képviselő-testület is hozzájárulását adta. Az anyagból összeállítandó kiállítás a cserkészek széles táborát vonzza majd a városba.

Az Ignácz Ferenc óceániai gyűjteményéből kilenc éve látható kiállítás helyén tervezik felállítani a magyar cserkészet történetét bemutató állandó kiállítást az év végéig. Mint az igazgató elmondta, az Ignácz gyűjteményből a jövőben időszaki kiállításokat rendeznek. Hozzátette: az egzotikus gyűjtemény részleteit a múlt évben Tiszaföldvár, Szekszárd és Szeged közönsége láthatta, jövőre pedig a debreceni Déri Múzeum nyit meg időszaki tárlatot.

A Magyar Cserkészszövetség levéltári anyaga - legrégibb dokumentumai 1910-ből származnak - kutatókat vonzhat a könyvtárba, melynek igazgatója Gloserné Szabó Györgyi kiemelte: örömöt és felelősséget éreznek a döntés kapcsán, hiszen védett levéltári anyagot kell őrizniük szigorú szakmai előírások szerint.    

A gyűjtemény Gödöllőre szállítását a Magyar Cserkészszövetség szervezi és finanszírozza.