Újabb 12 pormentes út



A többhónapos munkák után ünnepélyes percek tanúi lehettek több utca lakói október 24-én. A városi út- és járdaprogram keretében végzett emeltszintű felújítások a legtöbb helyen már teljes egészében befejeződtek, így öt helyen került sor a lakókkal közös szalagátvágásra. Az átadott fejlesztésekre 367,5 millió forintot fordított az önkormányzat.

A Martinovics Ignác út a korábbiakban rendkívül rossz állapotban volt, s ez az ott lakók mellett azoknak is sok gondot okozott, akik az itteni óvodába hordták gyermeküket. Az elmúlt hetekben a Martinovics utca 530 méter hosszban, 2915 m2-en kapott új burkolatot. A 23 milliós felújításhoz kapcsolódóan rendezett, 1220 m2-es burkolt parkolót alakítottak ki az óvodánál. Ez a fejlesztés 13,5 millió forintba került. A körzet új járdával is gazdagodott, a Major utcában 560 m2-en közlekedhetnek a korábbinál jobb körülmények között a gyalogosok. A járdaépítésre 5 millió forintot fordított az önkormányzat. Varga Árpád, a terület önkormányzati képviselője az átadáson elmondta, külön öröm az itt lakók számára, hogy a felújítások mellett arra is hangsúlyt helyeztek a szakemberek, hogy lehetőségük szerint biztonságosabbá tegyék a közlekedést, és a munkák elkészülte után, azonnal kihelyezték a 30 km-es sebességkorlátozó táblákat.

Az utak mellett jelentős csapadékvíz elvezető csatorna felújítás is zajlott az elmúlt hónapokban a Holló, a Zengő, a Knézich Károly és a Kelemen László utcában. Az utóbbiban erre azért volt szükség, mondta el az átadáson Kis Antal képviselő, mert az elmúlt években rendszeresen problémákat okozott az Öreghegyről lezúduló esővíz. A vízelvezető rendszer felújítását az is szükségessé tette, hogy a terület arculata az elmúlt években megváltozott. Megnőtt a beépített terület, valamint a burkolt felületek aránya, s így egyre nagyobb területről kell megoldani a csapadékvíz összegyűjtését és elvezetését. A mostani fejlesztéssel megoldódnak a korábbi problémák és a közlekedési feltételek is javulnak. A Holló utcát 840 m2-en, 185 méter hosszan újították fel a 11,4 millió forintba kerülő munkák során. A Zengő utca 225 m2-en és ugyanilyen hosszban kapott új burkolatot. Erre 17,3 millió forintot fordított az önkormányzat. A Knézich Károly utca fejlesztése 35,2 millió forintba került, itt 1600 m2 új burkolatot készítettek a 400 méteres szakaszon. A Kelemen László utcát 300 méteren újították fel, itt 1500 m2 új burkolat készült el, ami 21,1 millió forintos fejlesztést jelent.

Jó hír a kertvárosban élőknek, hogy itt már valamennyi út pormentes, jelentette be Köles László képviselő, amikor is a terület négy utcájának, valamint egy járdaszakaszának átadására került sor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy véget értek a munkák, hiszen a már meglévő utak javítására is nagy szükség van. Átadták a 420 méter hosszan megújult Bem József utcát, aminek 1890 m2-es felülete 27,5 millió forintból készült el, a Jókai Mór utcát, amit 1200 m2-en, 295 m hosszban 11,.2 millió forintért újítottak fel, a Kaffka Margit utcát, ami 85 méter hosszan 5,4 millió forintból újult meg és a Vörösmarty Mihály utcát, ahol 13 milliós fejlesztés zajlott; mintegy 285 méteres szakaszon 1330 m2 burkolatot újítottak fel. Mindezek mellett a Forint utcában 240 m2-en 2,1 millió forintból új járda épült.

Máriabesnyőn is jelentős útfejlesztések zajlottak az elmúlt hónapokban. Pesti Rudolfné képviselő most két megújult utca lakóit köszöntötte az átadáson. Az Ősz utca felületét 914 m2-en, 203 méter hosszú szakaszon 14 millió forintért újították fel, míg a Tél utca 2200 m2 burkolatot kapott 400 méter hosszan. Ez utóbbira 32 millió forintot fordított az önkormányzat. A Mikes Kelemen utca felújítása szintén nagy öröm a máriabesnyőieknek, hiszen a vonattal közlekedők közül sokan veszik igénybe az állomásra menet. A rendkívül rossz állapotú utcán most már jó körülmények között lehet végigmenni.

Szűcs Józsefné képviselő az október 24-ei átadáson a 276 méter hosszan, 1290 m2-en 17,8 millió forintból felújított utca mellett a szerviz út melletti járdát is átadta a lakóknak.

Emellett a gyalogosok 1064 m2-en járhatnak a korábbinál jobb körülmények között. A 9,3 millió forintos járdafelújítás mellett a VÜSZI szakembereinek arra is volt gondjuk, hogy az itt lévő élelmiszerbolt melletti parkolórészt rendbe tegyék.

Az átadásokon Pintér Zoltán és Krassay László alpolgármesterek elmondták, hogy az idén az önkormányzat 376,5 millió forintot különített el útfejlesztésre. A lakók számára minden átadás nagy öröm, ám sokszor napokon belül új problémaként jelentkezik a megnövekedett és felgyorsult forgalom. Hangsúlyozták, ahol lehet, a város él a sebességkorlátozó táblák kihelyezésének lehetőségével, arra azonban jelenleg nincs mód, hogy úgynevezett fekvőrendőrökkel lássák el a felújított utakat. Fontos, hogy a lakók maguk is jó példával járjanak elöl a közlekedési szabályok betartásával.