Elfogadták a 2010-es költségvetési koncepciót



Közismert, hogy az önkormányzatok mozgástere az iparűzési adóbevételek csökkenése, a többletkiadások és az általános forgalmi adó növekménye miatt 200-250 milliárd forinttal szűkül. Az országgyűlési többség által elfogadott jövő évi állami költségvetés több mint százmilliárd forintot vont el a településektől. Ez alól Gödöllő sem kivétel. A város 2010. évi költségvetési koncepcióját a december 10-i képviselő-testületi ülésen előterjesztő Gémesi György polgármester elmondta, hogy bár sikerült mérsékelni a gyermekétkeztetéstől, a művészeti és a két tannyelvű oktatástól elvonni szándékozott összegeket, így is kérdéses, hogy az önkormányzatok képesek lesznek-e megőrizni működőképességüket.

Gödöllő 2009-ben 500, jövőre mintegy 300 millió forinttal kevesebb összeget fordíthat működési kiadásokra. 2010-ben tehát a saját bevételek, a helyi adóbevételek és a normatív állami támogatás csökkenésének ellensúlyozására további megszorításokra lesz szükség, tartalmazza a most elfogadott koncepció. Az önkormányzat a kevesebb pénzből nem vállalhatja feladatainak változatlan szintű ellátását. Lesz, amit el kell hagyni, s lesz, amit át kell hárítani a szolgáltatást igénybe vevőkre.

Meg kell vizsgálni például az óvodák nyitvatartási kihasználtságát és ahol indokolt, ott javaslatot kell készíteni a nyitvatartási idő legfeljebb egy órával való csökkentésére. A jövőre megnyíló Zöld Óvoda két új csoportjába a város óvodáiból kell átcsoportosítani a munkaerőt.

A Montágh Iskola, a Chopin Zeneiskola, a Török Ignác Gimnázium és a Szociális Intézmény működtetése nem kötelező feladata az önkormányzatnak. Az utóbbi költségvetése a pályázati támogatások és adományok révén nagyjából egyensúlyban van. A gimnázium évente mintegy 80 millió forint önkormányzati hozzájárulást igényel, de a város – amíg csak lehet –, nem adja át megyei fenntartásba. Az alapfokú művészetoktatásban a térítési díj összegét legalább 30%-kal meg kell emelni, folytatni kell a zeneiskolába felvehető tanulók számának korlátozását, ezzel összefüggésben csökkenteni kell a bérköltségeket.

A Montágh iskolába más településekről bejáró gyermekek esetében együttműködési megállapodás kötését kell kezdeményezni lakóhelyük polgármestereivel az állami normatíva és a tényleges költség különbözetének vállalásáról. Az iskola 2010 szeptemberétől kizárólag gödöllői lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket vehet fel. A bejáró gyerekek fokozatos kifutása következtében a gyógypedagógusoknak a felszabaduló kötelező óráikban utazó gyógypedagógusként kell ellátniuk az óvodába és általános iskolába irányított, integráltan nevelhető gyerekek és tanulók fejlesztését.  

A költségvetési koncepció arra is kitér, hogy az intézményi tanterem, tornaterem, tornacsarnok bérbeadások díjtételeit intézménytípusonként egységesíteni kell.

A múlt évről áthúzódó fejlesztési feladatokra (pl. a Zöld Óvoda építésének befejezésére, a Főtér program és a Norvég Alapú pályázatok megvalósítására) 2 milliárd 263 millió forinttal számol a koncepció. 307 millió forint szabad rendelkezésű fejlesztési forrás. Ennek a konkrét felhasználásáról a várhatóan februárban beterjesztésre kerülő költségvetési javaslat tárgyalásakor döntenek majd.

Gémesi György elmondta még azt is, hogy az ÁFA és az inflációs árnövekmény nagy terhet jelent a korábban beadott és nyertes projektek közbeszerzési eljárása során, hiszen a több éve meghatározott árakon ma nemigen érkeznek ajánlatok. Példaként említette a 2007 decemberében kiírt Főtér pályázatot, amit a következő hónapban kellett beadni – s Gödöllő be is adta, a gyorsaság miatt nem csekély többletköltséggel –, majd ezután többször is módosították a határidőt. 

Megszűnik az eddig jelentős felújítási keret, ennek következtében számolni kell az intézmények állapotának romlásával. Ennek a hatását csak mérsékelni tudja a karbantartási keret szerény mértékű emelése, amivel az intézmények gazdálkodnak majd. A 12 millió forintos vis maior keret a váratlan problémák elhárítását szolgálja.

Ami a közalkalmazottakat illeti, elveszett a 13. havi fizetés, béremelés nem lesz, csak a minimálbéren dolgozóknál. Az önkormányzat havi bruttó 6000 forint meleg étkeztetési juttatást ad. Az ÁFA levonása után tisztán 4.800 forintot ér ez a juttatás személyenként.

Az önkormányzat idei nagyon jó gazdálkodásának köszönhetően nem kell még ennél is nagyobb megszorítást végrehajtani jövőre, szögezte le Gémesi György. Végül elmondta, hogy a városi munkatársai teljesítőképességük határán dolgoznak: kevesebb létszámmal, több feladatot kell ellátniuk.