Üzleti terv koncepciók



A képviselő-testület megtárgyalta gazdasági társaságainak jövő évi üzleti terv koncepcióit.

A VÜSZI Kft. a múlt évivel azonos parkfenntartási, út- és hídfenntartási, temető fenntartási, strandüzemeltetési és repülőtér-üzemeltetési önkormányzati finanszírozást tervez. Lényegesen kevesebb emeltszintű útjavítási ráfordítással számol, miközben csapadékvíz elvezetésre és járdaépítésre a 2009. évivel azonos ráfordítást jelölt meg. A társaság 11,5 millió forinttal csökkentette a tevékenységekre jutó igazgatási költségeket. A csoportvezetők és részlegvezetők részére vezetői pótlékot állapított meg. Figyelembe véve a járulékok változását is, a kft. személyi jellegű ráfordításai 21,7 millió forinttal csökkennek. A főfoglalkozásban tervezett foglalkoztatotti létszám 91 főről 71 főre csökken.

A Kalória Kft. koncepciójába beállított önkormányzati támogatás összege – 228 millió forint - negyedik éve azonos. A költségeket megpróbálják a lehetőségekhez mérten csökkenteni, de ez egy bizonyos határon túl már nem lehetséges. Január elsejétől a térítési díjak 6%-os emelését tervezik. Abban bíznak, hogy ez nem fog bevételkiesést okozni.

A Művészetek Háza Kft. az önkormányzat által közvetlenül támogatott szakmai programokra, beleértve a városi rendezvényeket is, nettó 6,9 millió forint, a „Nyitott ház” funkció teljesítéséhez a fejlesztési kerettel együtt 88 millió forint önkormányzati támogatással számol. A kft. célja, hogy az átmeneti helyzetben, épületének felújítása alatt is eleget tegyen a város kulturális, közművelődési és közösségi igényeinek. A tervek szerint a nyáron szabadtéri előadásokkal jelentkeznek a királyi kastély parkjában. Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő című operettjét szeretnék bemutatni a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Talamba együttes együttműködésében. 

A Gödöllői Távhő Kft. jövő évi üzleti tervét a novemberi ülésen elfogadott alap- és hődíj szerint készítette el. Tóth István ügyvezető igazgató szóbeli kiegészítésében elmondta: a füstgáz hőjét hasznosító cég kereste meg a közelmúltban. Amennyiben kialakul a velük való együttműködés, az akár a hődíj csökkentését is eredményezheti. Erről az üzleti terv februári előterjesztésekor már pontosabb információkkal rendelkezik a kft. Az üzleti terv koncepció 11 millió forintos eredménnyel számol, de ma nagyon sok a bizonytalansági tényező.

A Gödöllői Piac Kft. 2010-ben 50,8 millió forint bevétellel számol. Az iparűzési, társasági és különadó levonása után mintegy 2,7 millió forint adózott eredmény valószínűsíthető a következő évben. A piaci rendezvények gyakoriságával, a szerény mértékű díjemeléssel (0,84%), a teljes kihasználtságra való törekvéssel, a lekötött tőke legoptimálisabb befektetésével és egyéb bevételekkel igyekeznek a bevételi lehetőségeket megteremteni.

A Gödöllői Városfejlesztő Kft. fő tevékenysége jövőre két nyertes pályázat menedzselése lesz. A Főtér program kapcsán a Szabadság tér közterületi rehabilitációját, a Művészetek Háza energiahatékony megújítását, a Városi piac galériájának átalakítását vezényli le. A Közösségi közlekedés előnyben részesítése című pályázati konstrukcióban pedig A XXI. századnak megfelelő helyi közösségi közlekedés feltételrendszerének megteremtése Gödöllőn című pályázat projektmenedzsmenti feladatait látja el (Ennek tartalma: a helyi tömegközlekedésben résztvevő 18 autóbuszra utas tájékoztató táblák beszerzése és felszerelése, egy komplex forgalomkövető GPS rendszer, valamint ehhez kapcsolódó hardver és szoftver eszközök beszerzése, kiépítése és üzembe helyezése.)