Emelkedik a fizető parkolóhelyek száma



Február 15-étől módosul az önkormányzat parkolási rendelete. A változások érintik a várakozási övezeteket és a várakozási díjat is.

A felszíni parkolási díjak 5%-kal, 200 Ft/óráról 210 Ft/órára növekednek – lényegében a múlt év közepi áfa emelés hatását hárítják át az autósokra. Az ekkortól megnyíló új felszín alatti parkolóban - a Tűztorony-ház és a Városi Könyvtár mélygarázsában - a várakozási díj 200 Ft/óra lesz. Itt minimálisan fél óra várakozás díja fizetendő majd. A Művészetek Háza előtti és melletti várakozási övezetben megmarad az első 90 perc 10 forintos díja.

A városközpontban zajló (Petőfi téri üzletház) és várható fejlesztések (főtér felújítás) szükségessé teszik a várakozási helyek további bővítését és szabályozását.

A Kossuth Lajos utca fizető parkolási övezetté tétele már korábban is szerepelt a tervekben, de csak most, a felújítást követően vonja be a képviselő-testület a Dózsa György út és a Petőfi tér közötti szakaszt a díjköteles várakozási övezetbe. Itt 23 parkolóhely található.

A városközpont parkolóhelyeinek száma a főtér tavasszal induló átépítésével tovább csökken. Ez a Tűztorony-ház és a Városi Könyvtár mélygarázsában lévő szabad parkolóhelyek bevonásával ellensúlyozható. A garázs kijárata a Kossuth Lajos utca felé helyezkedik el. Itt összesen 48 szabad parkolóhely vehető igénybe.

A felszíni parkolók kihasználtságának javítására a Tormay Károly Egészségügyi Központ I. sz. Rendelőjének dolgozói részére díjmentes parkolóhelyet jelölnek ki a Petőfi Sándor utca 2. sz. és a Szabadág út 7. sz. alatti parkolókban. Ezáltal az utca végén lévő parkoló kihasználtsága jelentősen növelhető és a főtérhez közelebbi várakozó helyek szabadulnak fel a fizető autósok számára.

Az 1. számú várakozási övezet, a Petőfi utcai közterület 112 db fizető parkolóhellyel, a Gábor Áron utca és üzletház melletti közterület 61 db fizető parkolóhellyel üzemelt. Az övezet most kibővült a Petőfi S. utca 2. sz. alatti 34 és a Szabadság út 7. sz. alatti 24 szabad parkolóhellyel. Mindkét terület a VÜSZI Kft. által bérelt, közforgalom előtt megnyitott magánterület.

A II. sz. Rendelőintézet munkatársai a módosítást követően díjmentesen parkolhatnak az 5. sz. várakozási övezetben, az épület előtt és mögött.

A módosításokat követően összesen 743 fizető parkolóhely lesz Gödöllőn.