Két év önkormányzati pályázati mérlege



A 2008-ban és 2009-ben benyújtott pályázatokon a gödöllői önkormányzat 2,4 milliárd forint támogatást nyert el. Ebből európai uniós forrás 1,9 milliárd forint, a norvég alap támogatása 436 millió forint, hazai forrás 33 millió forint, társfinanszírozású támogatás 55 millió forint. Ezekről – a lapunkban is rendszeresen bemutatott pályázatokról – készített írásbeli tájékoztatást a képviselő-testület március 10-i ülésére Gémesi György polgármester. Itt említjük meg, hogy a nyilvános ülés 34 napirendi pontjának előterjesztéseiből 33 határozati javaslatait egyhangúlag fogadtak el a képviselők, mindössze egy szavazásán született egyetlen tartózkodó szavazat. 

Az önkormányzat 2009. évi pályázati aktivitása két főcsoportra bontható. Az egyik a nyertes pályázatok megvalósítása, a másik az újabb, illetve kétfordulós pályázatok benyújtása.

A beadott anyagok komoly csapatmunka eredményeként álltak össze, melyből a hivatal vezetői és a különböző irodák is komoly munkával vették ki részüket. A 2009. évi tevékenységben már szerepet vállalt az év közben életre hívott Gödöllői Városfejlesztő Kft.

Fontos szempont ebben a munkában a – sokszor rendkívül szűkös – határidők betartása és betartatása, mely nem csak a projektmenedzserre, hanem a hivatal más területein dolgozó, de a pályázatok összeállításában kiemelkedően fontos szerepet betöltő munkatársaira, partnereire valamint a vezetésre is nagy súllyal nehezedik.

Figyelembe kell venni továbbá a külső gazdasági körülményeket. A válság hatására kialakult helyzetben nehéz saját forrást biztosítani újabb pályázatokhoz. Lényeges szempontként kell számolni azzal, hogy az elhúzódó pályázati értékelések számos esetben lehetetlenné teszik a pályázatok eredeti keretben történő megvalósítását (pl. piaci árak és az ÁFA emelkedése).

2009-ben fontos szerepet kapott a városfejlesztési céloknak megfelelő, az ahhoz illeszkedő korábban benyújtott pályázatok megvalósítása, néhány pályázat esetében azok lezárása (pl. Szent István téri játszótér, Tormay Károly Egészségügyi Központ akadálymentesítése vagy egyes belterületi utak fejlesztése).

A Városfejlesztő Kft. az Integrált Városfejlesztési Stratégiához (IVS) és a városközpont rehabilitációs pályázathoz kapcsolódóan kifejezetten azzal a céllal működik, hogy a városfejlesztési célokhoz illeszkedve, azokat valóra váltsa és a nyertes pályázatok operatív menedzselésében részt vegyen.

A nyertes pályázatok megvalósítása folyamatban van (pl. Zöld Óvoda, Egyesített Szociális Intézmény felújítása, Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése, szennyvíztisztító telep korszerűsítése stb.). Ezek mindegyike uniós forrásokra támaszkodva járul hozzá a városfejlesztési koncepcióban is rögzített célok eléréséhez. Emellett hazai forrású pályázat keretében végzik el a Palotakerti Bölcsőde felújítását.

Tavaly kevés számú új pályázatot nyújtottak be, tekintettel arra, hogy a nagyszámú nyertes pályázat megvalósítása jelentős személyi és anyagi terhet és feladatot ró az önkormányzatra, a hivatal apparátusára. Ugyanakkor a jövőbe tekintő és nagy horderejű forrásbevonásra adhat lehetőséget az Elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése Gödöllőn című pályázat, mely a városon belüli kötött pályás (HÉV) közlekedés racionalizálását célozza. Ennek előkészítő szakaszára nyert forrást a város.

Jelenleg a hangsúly a megvalósításon van, ugyanakkor folyamatosan keresi az önkormányzat a költségtakarékosság jegyében az önkormányzati fenntartású intézmények épület-energetikai fejlesztésének forrásait, valamint a turisztikai fejlesztések megvalósításához bevonható forrásokat.

Fontos feladat volt emellett a nyertes pályázatok Támogatási Szerződéseinek előkészítése.

A nyertes pályázatok megvalósítása és a feltételek teljesítése – a pályázatokban foglalt különböző előírások miatt (pl. esélyegyenlőségi és fenntartható fejlődési szempontok) – nem könnyű, de egyelőre megfelel minden elvárásnak.

Az elmúlt két évben összesen 21 pályázatot nyújtott be az önkormányzat önállóan vagy partneri együttműködés keretében. Ebből 17 pályázat nyert, 1 pályázat forráshiány miatt nem valósult még meg és mindössze 3 pályázatot utasítottak el.