Geotermikus mező Gödöllő alatt



Gödöllő lehet Magyarország legnagyobb zöld városa, állapította meg Horuczi György, aki a Pannonplast POLIFIN A Vagyonkezelő Kft. képviseletében számolt be a gödöllői geotermikus kutatások eredményéről.

A vizsgálatok szerint a föld hőjét hasznosító, öt termelő és négy visszasajtoló kút fúrásával létrehozandó (az utóbbiak révén hosszú távon fenntartható) komplex geotermikus rendszer képes kielégíteni a város, az egyetem és az ipari létesítmények mintegy 300 ezer GJ éves hőigényét. Emellett – például – melegházi technológiával a város zöldségszükségletének egy részét meg lehet termelni helyben.

Az önkormányzat 2008 márciusában kötött előszerződést a kft-vel a város közigazgatási területén és annak környékén található, feltételezett geotermikus energia potenciáljának kutatására.

A megállapodás szerint a felek együttműködnek a geotermális lelőhelyek villamos- és távhőenergiát termelő erőműben történő elsődleges hasznosításában, továbbá az erőmű által felhasznált termálvíz egyéb hasznosításában ipari és közösségi létesítmények (pl. strand) melegvíz ellátása révén.

A társaság az előszerződésben vállalt kutatásokat elvégezte, a mért adatokat kielemezte és a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítette. Gödöllő alatt 2000-2400 méter mélységben, 220-230 millió éves triász mészkőben találtak olyan tározó réteget – geotermális rezervoárt –, ahonnan kitermelhető 105-120 fokos víz.

A társaság a korábbi megállapodásnak megfelelően egy közös projektcég alapítását javasolja az önkormányzatnak. Ezt követően kell a már meghatározott fúrási területek tulajdon- illetve használati jogát megszerezni, majd ezekre a fúrásokhoz szükséges engedélyekért folyamodni. A feltárt geotermikus mező hőkapacitásában és paramétereiben az előzetes számítások szerint kiválóan illeszkedik a város távfűtő rendszeréhez és teljesen kiválthatja a jelenleg felhasznált földgázt.

A prezentáció után a képviselők számos kérdést tettek fel. Mint a válaszokból megtudtuk, akkor érdemes a beruházásba fogni, ha bebizonyosodik, hogy a geotermális energia felhasználása hosszú távon olcsóbb lesz a földgáznál. A precíz, alapos előkészítés reményt ad az elgondolás sikeres megvalósítására, aminek révén a város saját lábra állhat az energiaellátás e meghatározó területén. Ehhez azonban még hosszú út vezet. A képviselő-testület mindenesetre egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót és felhatalmazta a polgármestert arra, hogy a projekt folytatására szóló javaslatokról a PannErgy Nyrt. (a Pannonplast jogutódja) képviselőivel további tárgyalásokat folytasson.