Új szabályozási terv készült a Szabadság tér nyugati oldalának területére



Elfogadta a képviselő-testület április 29-én a Szabadság tér nyugati oldalának területére vonatkozó szabályozási tervet és a hozzátartozó helyi építési szabályzat módosítását. Ezek kidolgozását a terület hasznosítására kiírt értékesítési pályázatban szabta feltételül 2009-ben. A kidolgozást az új tulajdonosnak, az ingatlan adás-vételi szerződés feltételei szerint kellett kezdeményeznie.

A városközpontban, az önkormányzati tulajdonban lévő területen, úszótelken álló, leromlott állagú Rézgombos épületét értékesítette az önkormányzat, majd lebontásra került. A város és a nyertes pályázó megállapodott abban, hogy ha a befektető megvásárolja az ingatlant, legalább akkora beépítési lehetőséget kap erre a területre, mint a régi épület volt. A teret nyugatról határoló üzletsor mögötti, szintén önkormányzati tulajdonú teniszpályák területét is szabályozás alá kellett vonni. A terv finanszírozását a befektető vállalta.

A szabályozási terv készítésének célja a tervezett új építések előkészítése, a hatályos szabályozás, és a jelenlegi telekviszonyok módosítása volt annak érdekében, hogy a kastély és a város kapcsolata tovább erősödjön, a Mária-oszlop méltó környezetbe kerüljön és az épülő épületek együttest alkotva segítsék, hogy a terület visszanyerje méltó rangját és ismét az egykor történelmileg kialakult főtér részévé váljon.

A tervet lakossági fórumon is megismerhették az ingatlantulajdonosok és érdeklődők. A terv megfelel a város szerkezeti tervében foglaltaknak és az önkormányzat szándékainak és az állami főépítész is elfogadta.