Madarak és Fák Napja



A Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület gödöllői csoportja közös rendezésben ünnepelte május 8-án a Madarak és Fák Napját az Alsóparkban.

A rendezvényre kilátogató családok különleges élményben részesültek, ahol nem csak a gyermekeknek, de a szülőknek is jutott feladat bőven. És a különlegességek nem csak a programokat jellemezte, hanem a madarakat is. A madárgyűrűzés alatt egy olyan feketerigót sikerült befogni, amit még a tapasztalt madarászok is csak fotókon láthattak eddig.

„...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.“ Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. Herman Ottó javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A „Madarak és Fák Napja“ mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

Ezt tettük május 8-án is itt, Gödöllőn az Alsóparkban, ahol a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület gödöllői csoportja első ízben ünnepelte közösen e jeles napot. A rendezvényen a gyerekek és szüleik előadás keretében tudhattak meg többet a madarak életéről és arról, hogy miért is oly különlegesek ezek az állatok. Szintén megtudhatták, milyen madarak is élnek városunkban, majd mindezt élőben is megcsodálhatták, hiszen a madárgyűrűzési bemutató alkalmával 2 barátposzátát, 3 feketerigót, 3 széncinegét és egy nagy fakopáncsot is sikerült befogni, majd meggyűrűzni. De nem csak a gyerekeket érte meglepetés, hanem a már sokat látott madarászokat is, ugyanis az egyik befogott feketerigó igazán különlegesnek számított, mivel csőre rendellenesen keresztbe nőtt. Mivel a madár felnőtt példány volt, és, mint az a gyűrűzés során kiderült, épp fiókái is voltak, ez a különlegesség nem okoz nagyobb gondot életében. A gyűrűzés során megtudhatta mindenki, hogy a hazánkban meggyűrűzésre kerülő madarak mindegyike Budapest jelzést kap, hiszen minden ország a fővárosát jelöli meg a madárgyűrűkön. Azt pedig hogy hol gyűrűzték, csak akkor tudhatja meg bárki, ha később egy madarat befognak és a gyűrűn lévő számokat leolvasva azt a nemzetközi hálózat alapján visszakeresik. Sokan nem is gondolnák, hogy a hazánkban télen is gyakori széncinege szintén vándorolhat; volt olyan gyűrűzött példány, amit pl. később Olaszországban fogtak be újra.

A gyerekek mellett a szülők is találtak elfoglaltságot maguknak. A madárodú-készítés talán az egyik legnagyobb sikert aratta a családok körében, hiszen itt főleg az édesapák segítségére szükség volt. Az összeszerelt odúkat pedig haza lehetett vinni, amibe remélhetőleg a kertekben hamarosan otthonra találnak majd a cinegék, vagy verebek. Egy különleges tanpályán bemutatták a mesterséges fészekodúkat ahol megtudhatta mindenki hogyan segítheti a madarak fészkelését a legkisebb cinegéktől egészen a kerecsensólyomig, vagy a gólyákig.

Azok a gyerekek, akik a tanpályán végigmentek, és a feladatokat is helyesen oldották meg, sorsoláson vettek részt, ahol a fődíj egy 10 napos galgahévízi madarász tábor volt, amit Zombor Gábor, az Erkel iskola 6/a. osztályos tanulója nyert meg.

Szűcs Józsefné, az Gödöllői Értékvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy a Damjanich János Általános Iskolában már évek óta megrendezik a Madarak és Fák Napját, sőt, már megszerezték a Madárbarát iskola címet is, most azonban úgy döntöttek, hogy a Magyar Madártani Egyesület gödöllői csoportjával közösen egy nagyobb rendezvényt szeretnének tartani a város valamennyi gyermeke részére. Ez köszönhető Juhász Tamásnak is, aki az iskola pedagógusa, és aki testvérével, Juhász Tiborral, a gödöllői tagszervezet elnöki fel-adatait is ellátja. De meg kell említeni az iskola pedagógusait is, akik már napok óta készültek erre a rendezvényre, és a helyszínen is fantasztikus munkával segítették az érdeklődőket. Mint azt Szűcs Józsefné elmondta, ez a rendezvény csak a kezdet, hiszen az egyesület célja, hogy mostantól hagyománnyá váljon Gödöllőn a Madarak és Fák Napja, ami pontosan beleillik a város ökovárosi képéhez. Juhász Tibor, az MME gödöllői tagszervezet elnöke elmondta nagyon örültek a felkérésnek, hiszen egyre fontosabb, hogy az emberek tudják, milyen problémákkal küszködnek környezetünk átalakítása miatt a madarak. Mi is sokat tehetünk a megmentésükért akár azzal, hogy kertjeinkbe odúkat helyezünk ki, ahol fészkelhetnek, vagy télen etetjük őket, ezzel segítve túlélésüket.

Az MME minden évben egy madárfajra hívja fel a figyelmet. 2010 a fecskék éve, és sokan nem is gondolnák, hogy az elmúlt 10 évben hazánkban a fecskék száma rohamosan csökkent. Szerencsére Gödöllőn különösen figyelnek a természet védelmére, több szervezettel is szoros kapcsolatot ápolnak, és a Gödöllői Szolgálatban is hetente jelenik meg a természet és a madarak védelme érdekében.

És bár a Madarak és Fák Napja hivatalosan egy évben csak egyszer, április 10-én kerül megünneplése, fontos hogy életünk szinte minden napján védjük és óvjuk környezetünket!