Tisztán kell tartani az árkokat, átereszeket



Bár a csütörtökön hirtelen lezúduló eső próbára tette, jól vizsgázott a város csapadékvíz-elvezető rendszere. Igaz, a belvárosban néhány percig állt a víz a Gábor Áron utcában, de beavatkozásra nem volt szükség.

A VÜSZI Kft. szerint a Rákos-pataknál voltak gondok, a munkaügyi központnál ki is lépett a medréből. A felhőszakadás közel nyolcvan százalékos mederterhelést okozott, és több helyen megbontotta a burkolatot. A hétvégi folyamatos esőzés azonban már nem okozott gondot a patak számára.

Az esőzés felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy rendben legyenek a csapadékvíz-elvezető árkok átereszei.

A VÜSZI az elmúlt hetekben nagy erőkkel dolgozott az árkok, átereszek rendbetételén, javarészt ennek is köszönhető, hogy az elmúlt napokban leesett nagymennyiségű csapadék nem okozott jelentős problémát.

Ehhez azonban az is szükséges, hogy a lakosság is figyeljen oda az árkok, átereszek állapotára, ne tegyenek oda hulladékot, illetve olyan anyagot, ami megakadályozza a víz elfolyását.

Kisebb fennakadás csak a Gébics utcánál, a Ganz-ároknál adódott, itt áteresz-építés zajlik, a problémát az jelentette, hogy a munkák még nem fejeződtek be.

A csütörtöki felhőszakadás gondot okozott a kastélyparkban is.

A nemrég felújított terület kőzúzalékos sétányát a park és a kastély találkozásánál egyszerűen elmosta az eső.

A terület vízelvezetése egyáltalán nem működött, s így a kő, a sár és a víz elöntötte a díszudvart.

Az intézmény illetékesei azonnal megkezdték a kárelhárítást és a helyreállítást.

Az esőnél nagyobb problémát jelentett az orkánerejű szél, ami a kastélyparkban és az Alsóparkban egyaránt gondot okozott, megrongálva a faállományt.

A károk felmérése még folyamatban van.

Szerencsére azonban városunkban sehol sem volt szükség a tűzoltók segítségére.

Ennek ellenére bőven volt feladatuk a gödöllői lánglovagoknak, akiknek ezúttal a környező településeken a víz, a leszakadt vezetékek és letört ágak adtak munkát. Még Vámosgyörkre is hívták őket, ahol a megáradt Gyöngyös-pataknál kellett segítséget nyújtaniuk.