Húsz éve várja a kicsiket a gödöllői Waldorf óvoda-játszóház és nyílt nap is lesz

Lelkes szülők önzetlen munkája nyomán nyitotta meg kapuit Gödöllőn 1990-ben a Waldorf-óvoda a Ganz óvoda kisépületében. Huszonöt kisgyermek kezdte meg itt óvodás életét, egy német waldorf óvónő és két magyar óvónő vezetésével. A gödöllői waldorf iskolában nyolcan érettségiztek, s mindannyian főiskolai, egyetemi tanulmányokat végeztek ill. végeznek. Egyikőjük pedig már osztálytanítóként tért vissza az iskolánkba.



Miben is más ez az óvoda? Ami először szembetűnik: a természetes anyagok, egyszerű játékok, amelyek arra késztetik a gyermeket, hogy fantáziájával hozzátegyen, vagy éppen kiegészítse azokat. Életközeli tevékenységekbe kapcsolódhatnak be, ilyen például a kenyérsütés, konyhai munkák, söprés, mosás, kézimunkák, s mindez ritmusosan ismétlődik, ami a gyermekeknek biztonságot ad. Különleges, a waldorf-pedagógiára jellemző művészeti tevékenységeken vehetnek részt, minőségi anyagok használatával: méhviasz kréta, akvarell papír-festék, méhviasz gyurma, színes gyapjú. Ezen kívül heti rendszerességgel képzett euritmista vezetésével euritmia (mozgásművészet) foglalkozáson vehetnek részt. S ami talán a legfontosabb, a pedagógusok állandó önnevelés útján próbálják megfejteni azt a titkot, amit egy kisgyermek jelent. Ehhez tisztelet, alázat, elfogadás, figyelem kell.
A fentiekből következik, nem csoda, hogy az óvoda iránti érdeklődés egyre nőtt, és 1992-ben megszületett az igény a második csoport beindítására. A hely adott volt egy üres csoportszoba formájában, melyet ki kellett festeni, lambériázni, hajópadlózni, bebútorozni. A szülők nagyon sokat dolgoztak azon, hogy mindez megtörténhessen. Édesanyák kötötték a gyapjú állatokat, de fajátékokra már nem futotta. Akkor egy szeles éjszakai vihar az óvoda kapujánál lévő fát reggelre a bejáratunk elé döntötte. Ügyes apukák, nagytestvérek igen gyorsan „eltüntették”. Ebből a fából készült játékokkal ma is játszanak óvodánkban a gyerekek.
Az óvoda tovább növekedett, 1996-tól néhány évig három csoport működött két helyszínen.
2002-ben az önkormányzattól az óvodát fenntartó Gödöllői Waldorf Pedagógiai egyesület nagyrészben megkapta az Isaszegi úton lévő volt MHSZ épületét. Kérdéses volt, hogy ez az épület, udvar megfelelő-e egy waldorf óvoda számára. A Ganz óvoda épületéből azonban költözni kellett, s más lehetőség nem lévén, a szülők óriási lendülettel, erőfeszítéssel és akarattal kezdtek az óvoda felújításához, amihez az önkormányzat is hozzájárult. Az összes felújítási költség tizennyolc millió forintot tett ki. A látványos belső megújulás után a régi óvodát lovas kocsival hagyták el lakói, s érkeztek meg az új épületbe, ami a mai napig otthont ad az óvodának. A külső felújításra akkor már nem jutott pénz. 2009 nyarán azonban a fenntartó megteremtette a külső homlokzati vakolás anyagi feltételeit, s jelentős szülői munkával új ruhát kapott az épület.
Jelenleg két csoporttal, délutáni lehetőséggel, sok lelkes szülő támogatásával működünk. Óvodánk nagy szeretettel hívja és várja az érdeklődőket az alábbi programjaira:
Baba-Mama játszóház
2010. október 4-től minden hétfőn 16.30-18.00 óráig ismét várja a 2-4 éves korú kisgyermekeket!
Bejelentkezés a játszóház vezetőjénél, Steiner Melindánál az alábbi telefonszámon: 06-20/4744-107
Óvodai Nyílt Nap keretében szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket szeptember 27-én hétfőn, .00 órától, melyen lehetőség nyílik az óvónők megismerésére és óvodánk megtekintésére!

Gfellner Csilla, óvodavezető