Megtartotta alakuló ülését a városi képviselő-testület

A Szent István Egyetem aulájában, több száz résztvevő jelenlétében, október 14-én este tartotta alakuló ülését a gödöllői képviselő-testület. Az ülés első szakaszát a testület korelnöke, Kis Antal (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) vezette.



Elsőként dr. Szőke Pál, a helyi választási bizottság elnöke beszámolóját hallgatták meg és fogadták el egyhangúlag a helyi önkormányzati választások eredményéről.

Egyéni választókerületben bejutott önkormányzati képviselők:
Szűcs Józsefné (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Kis Antal (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Pecze Dániel (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Varga András (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Guba Lajos (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Pelyhe József (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Pintér Zoltán (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Tóth Tibor (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Halász Levente (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Varga Árpád (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)
Kompenzációs listán bejutott képviselők:
Futás Levente Szabolcs (Fidesz-KDNP)
Liptákné dr. Boros Andrea (Fidesz-KDNP)
Kristóf Etelka (Jobbik)
Kovács Barnabás (MSZP)

A cigány önkormányzat összetétele: Balogh Gyula, Kubatov János, Lakatos Tivadar, Tanda Ildikó – valamennyien a Lungo Drom jelöltjei.
A lengyel önkormányzat tagjai: Kiss Zoltán Gyula, Mezővári Ottóné, Szabó László, Szabó Márk László – valamennyien a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület jelöltjei.  
A német önkormányzat összetétele: Arnold Katalin, Meizner Sándor és Vajna Istvánné Tangl Anita, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület jelöltjei valamint Király Zoltán, a Bleyer Jakab Közösség jelöltje.  
A ruszin önkormányzat tagjai: Havassy Marija, Havassy Miklós, Kovács Lászlóné, Lukács Lajos Kristóf – valamennyien a Magyarországi Ruszinok (Ruténok) Országos Szövetsége jelöltjei.

Ezt követően a polgármester és a képviselők átvették megbízólevelüket és esküt tettek. Dr. Gémesi György polgármester beszédben köszönte meg a választók bizalmát. 

Dr. Gémesi György beszédét tartja

– Meghatott és boldog vagyok, hiszen hatodik alkalommal tehettem a város előtt polgármesteri esküt – mondta elöljáróban, majd hozzátette: ez a mostani alkalom másabb, mint a korábbiak, mert más volt az előzménye, amire reagálva összezárt a város: politikai hovatartozás nélkül a döntő többség mellé állt. – Fantasztikus érzés látni önöket ebben a teremben. Ennyien még soha nem jöttek el képviselő-testület alakuló ülésére. Ez is egy jelzés, az együvé tartozás jelzése, s ebben benne van húsz év gödöllői szellemisége is.
– Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki mellénk állt. Engedjék meg, hogy külön köszöntsem Ángyán József országgyűlési képviselőt, államtitkár urat, aki itt van közöttünk. Köszönöm, hogy a véleményét – amikor kellett – világosan megírta.
Köszönöm az egyetemnek, hogy befogadott minket. Ez is egy jelzése az együttműködésünknek, ami már kialakult, és amit erősíteni szeretnénk. Az alakuló ülés előkészítésekor arra gondoltunk, hogy ezt az eseményt a szállodába vagy a kastélyba hirdetjük meg – mindkét helyszín nagyon fontos és kedves számunkra. Azt mondták a társaim, hogy nem lesz elég hely. S igazuk lett!
A polgármester megköszönte a helyi választási bizottság elnökének és tagjainak, továbbá a választási iroda dolgozóinak a munkáját. A választás eredményére utalva kijelentette, hogy a nagy támogatás komoly felelősséget jelent számára.
– Az ember igyekszik megtalálni az ide illő szavakat. Nem keveset vállaltunk. Ennek a tudatában várom a támogatásukat, az együttműködésüket és a segítségüket a jövőben is. Bölcsen és jó szívvel választottak, mutassuk meg együtt, hogy cselekedni is így tudunk. Az első nagy feladatunk az lesz, hogy Gödöllő helytálljon az európai uniós elnökség kiemelt helyszíneként. Ehhez be kell fejeznünk a folyamatban lévő beruházásokat, s meg kell mutatnunk, hogy Gödöllő nyitott, befogadó város és a béke szigete marad. Azt is jól tudom, hogy mik azok a problémák, amik a mindennapi életben gondokat okoznak a még nem megfelelő járdáktól a parlagfüves területekig. Ezek megoldására továbbra is törekedni fogok. 
A polgármester a továbbiakban megállapította, hogy a gödöllői lokálpatrióták sohasem éltek vissza támogatottságukkal. Bár a mostani választásokon döntő fölényt értek el, a munkában – felelősségük arányában – mind a 14 képviselőre számít. Lesz bőven feladat, ezek felosztása már elkezdődött és az október 21-i képviselő-testületi ülésre kialakul.
– Nagyon veszélyes lenne azt gondolni, hogy ez a támogatottság mindenre felhatalmazást ad. Arra kaptunk felhatalmazást, hogy megfelelően gondoskodjunk az óvodákról és az iskolákról, a szociális és az egészségügyi ellátásról, a járdákról és az utakról. Erre kell az erőt felhasználni és nem másra, és ez így is lesz.
Gémesi György politikai pályafutása legszebb ünnepének nevezte az alakuló ülést. Idézett a Pest Megyei Hírlap 1990-ben vele készített első interjújából, majd Szent István király imáját olvasta fel. Befejezésül a következőket mondta: – Köszönöm, hogy velünk voltak és menjünk együtt, tovább, a sikeres Gödöllőért!   

A megválasztott képviselő-testületet a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal képviseletében dr. Radácsi Zsuzsanna köszöntötte. Gratulált a polgármester és a képviselők megválasztásához, felelősségteljes munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánt. Leszögezte, hogy az alakuló ülés jelentős esemény a település életében, az ünnepi perceket követően azonban elkezdődik a tevékenységük, mert eleget kell tenni a jogszabályokból fakadó feladatoknak. Ebben a munkában számíthatnak a közigazgatási hivatal szakmai segítségére.
– Kiemelkedő jelentőségű, kölcsönös érdekünk – fogalmazott –, hogy a testületek megalakulása és működése megfeleljen a törvényes kereteknek. Hozzátette: a képviselő- testületek kisebb létszáma a korábbinál is nagyobb felelősséget ró tagjaikra.

A képviselő-testület egyhangúlag megválasztotta a jogi, igazgatási és ügyrendi bizottságot, amelynek Pelyhe József (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) lett az elnöke. Tagjai: Szűcs Józsefné (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Varga Árpád (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Halász Levente (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Kristóf Etelka (Jobbik), dr. Mundruczó Péter (nem képviselő), Schalkház Miklós (nem képviselő), dr. Herbst Árpád (nem képviselő), Köles László (nem képviselő).

A képviselő-testület titkos szavazáson 12 igen, 2 nem és 1 tartózkodással alpolgármesterré választotta dr. Fábián Zsoltot, 13 igen, 1 nem és 1 tartózkodással Pintér Zoltánt.

– Nagy megtiszteltetés, hogy ismét alpolgármester lehetek – mondta az eskütétel után Fábián Zsolt. – Ezelőtt négy évvel azt gondoltam, hogy nyugalomba vonulok, jöjjenek a fiatalok. A fiatalok jöttek és beváltak, de úgy tűnik, mégis szükség van idősebb emberekre is, ezért vállaltam el a következő időszakra a jelölést. Köszönöm a polgármester és a képviselő-testület bizalmát valamint a tapsokat is.
– Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy óvodától az egyetemig a szülővárosomban tanulhattam és még inkább azért, hogy itt dolgozhatok – folytatta Pintér Zoltán. – Azért is szerencsésnek érzem magamat, mert egy öt ciklus tapasztalataira építő lokálpatrióta többségben szolgálhatom a várost.  Ez nagy biztonságot ad mindannyiunk számára.
Pintér Zoltán köszönetet mondott családjának, feleségének és gyermekének, a 7-es számú választókerületnek, az őt jelölő polgármesternek és azoknak is, akik az alakuló ülésen jelenlétükkel támogatták a testület munkáját. Választási sikerét édesanyja emlékének szenteli. Számára azért különös jelentőségű a 2010. évi választások napja, október 3-a, mert 24 évvel ezelőtt ezen a napon vesztette el édesanyját.
A képviselő-testület a jogi, igazgatási és ügyrendi bizottság javaslata alapján megállapította a polgármester és az alpolgármesterek fizetését.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy egymillió forintot adományoz a vörösiszap katasztrófa sújtotta térség javára a Magyar Kármentő Alapon keresztül.     

A testület dr. Szőke Pál, a helyi választási bizottság elnöke beszámolóját hallgatja

 
Esküt tesznek a jogi, igazgatási és ügyrendi bizottság nem képviselő tagjai

Dr. Radácsi Zsuzsanna, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal képviseletében köszönti a megalakult önkormányzatot.

Esküt tesznek az alpolgámesterek, Pintér Zoltán és dr. Fábián Zsolt
 

Az Erkel Ferenc Általános Iskola kórusa énekelt

A Fréderic Chopin Zeneiskola növendékei is felléptek

A képviselő-testületet és dr. Gémesi György polgármestert az egyetemi hallgatói önkormányzat képviselői, Umenhoffer Péter és Juhász Márton köszöntötték és átadták a Gödöllői Egyetemi Kollégiumi Alapítvány könyvajándékát 

Batizi Sándor mesteredző Kányádi Sándor költő dedikált lemezét ajándékozta vívó tanítványának, dr. Gémesi György hatodszor megválasztott polgármesternek