Gödöllő lehet a magyar szarvasgombászat fővárosa

Lehetőségeit tekintve Gödöllő alkalmas lenne arra, hogy a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék.

Infrastruktúrája, szakembergárdája Gödöllőt képessé teszi arra, hogy a magyar szarvasgomba történelmét és kultúráját visszaállítsa eredeti, méltó helyére. Valaha Magyarország szarvasgomba nagyhatalomnak számított, Ferenc József is ismerte, kedvenc levese például a szarvasgombás csicsókaleves volt. Mária Terézia királynő is szívesen fogyasztotta főleg csirke ételek fűszerezéseként.
Ma Magyarországon több mint 100 földalatti gombafajt tartunk számon, melyek közül 6-8 ehető és ezek nagytöbbsége itthon jelentős mennyiségben fordul elő. Szükség van olyan ismeretterjesztő eseményekre, amelyek felhívják a figyelmet a magyar szarvasgomba termőhelyeinek fontosságára, védelmére, kultúrájának ápolására. Ilyen rendezvénnyel készül a gödöllői székhelyű Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület január 30-án, a gödöllői Erzsébet Szálloda és Étterem rendezvényhelyszínein. A Téli Szarvasgomba Ünnepe immár a második ilyen rendezvény, ahol találkozik a szakma, a kultúra és a gasztronómia változatos, az egész családot érintő programokkal. A cél, hogy a szarvasgomba körül kialakult tévhiteket eloszlassuk, és így nemzeti kincsünk visszakerüljön az őt megillető helyre. A szarvasgomba fűszer, tehát grammokat fogyasztunk belőle, s mint ilyen, mindenki számára elérhető lehet. Gödöllő pedig méltó helye  mindezek megvalósítására.