EU-USA magas szintű szakértői ülés Gödöllőn

Január 27-28-án Gödöllőn kerül sor az EU és az Amerikai Egyesült Államok közötti magas szintű szakértői ülésre, ahol a felek a két terület közötti igazságügyi és belügyi együttműködés kérdéseit vitatják meg.

Az ülés célja, hogy előkészítse az EU és az USA bel- és igazságügyi minisztereinek félévente megrendezett ülését, amelyre a magyar elnökség alatt április 14-15-én, Gödöllőn kerül sor. A mostani tanácskozáson az Unió elsősorban adatvédelmi kérdésekről egyeztet az Egyesült Államokkal. A felek tárgyalnak a légiutas-nyilvántartási (PNR – Passenger Name Record) adatokról, illetve arról, hogyan tegyék hatékonyabbá a számítógépes bűncselekmények elleni küzdelmet, amely az Internet határokon átnyúló jellege miatt egyre inkább terjedőben van.
Ennek kapcsán szó lesz internetbiztonságról is, ami a magyar elnökség egyik fontos témája.  Budapest 2011. április 12-13-án - vagyis egy nappal az EU-USA bel- és igazságügy-minisztereinek találkozója előtt - miniszteri szintű konferenciát rendez.
Szintén a napirenden szerepelnek migrációs és emberkereskedelemmel összefüggő kérdések. A résztvevők megbeszéléseket folytatnak a terrorizmus elleni küzdelem aktuális kérdéseiről, továbbá arról, hogyan vehetnek részt az EU tagállamok az Egyesült Államokba történő könnyített beutazást szolgáló vízumprogramban, milyen feltételekkel vehetik igénybe az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszert (ESTA). 
A találkozón az Európai Bizottság, az uniós ügynökségek (EUROPOL – az EU rendőri ügynöksége, EUROJUST – az EU ügyészi koordinációs szervezete, FRONTEX – az EU határőrizeti ügynöksége, CEPOL – az uniós rendőri vezetők együttműködését szolgáló szervezete), a soron következő lengyel elnökség képviselői, az EU Tanácsának Főtitkársága, és az Egyesült Államok belbiztonsági, valamint igazságügyi tárcájának képviselői vesznek részt.

forrás: 2011eu.hu