Európa Gödöllőn

Magyarország EU-elnöksége alatt reneszánszát éli az idilli kisváros, Gödöllő.

Az odaérkező politikusok, szakértők és a sajtómunkatársak elé olyan látkép tárul, mely sok új elemet foglal magában. A Grassalkovich kastély, a város emblematikus épülete, a legnagyobb alapterületű barokk kastély az országban, természetesen nem tartozik ezek közé, bár belső átalakulásról ez esetben is beszélhetünk. Felújították többek között a Lovardát és Barokk Istállót, közel 1700 négyzetméteren. A kastély lovardája Erzsébet királyné egyik kedvenc helye volt az épületben. Műlovarnők, cirkuszi lovasok tanították a királyi felséget mutatványokra ott - például karikán átugratásra. .
A fejlesztés részeként a padlószint alatt - a pinceszinten - két, egyenként 80 négyzetméteres teremmel gazdagodik a terület, amely a pályázati projekt lezárultával - 3D-s vetítőként - oktatási célokat szolgál majd. A Lovarda megközelítését az új bejárat előtti terület - ún. Schimmelhof - felújítása támogatja, amely környezethez méltó kialakításával az ide érkező vendégek reprezentatív fogadóterületeként is szolgál. A mintegy egymilliárd forintos rekonstrukció, amelyet Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint önerő biztosításával támogatott, lehetővé tette, hogy a magyar európai uniós elnökség kiemelt szintű tanácskozásainak nagy részét a városban rendezzék meg. Gál András Levente államtitkár kiemelte, hogy a projekt időben és az elvárások szerint elkészült. Kifejezte meggyőződését, hogy az uniós elnökségi helyszín jó lehetőséget ad egy kedvező kép kialakítására hazánkról külföldön, így például a kastélyhoz kapcsolódó Sisi-történet is alkalmas erre.
A kastélyban többek között öt kiemelt rendezvényt tartanak: január 20-21-én  a Bel- és Igazságügyi miniszterek informális ülését, február 25-én  a Védelmi miniszterek informális ülését, április 14-15-én  az   EU-USA kétoldalú találkozót,  május 27-én a  Keleti Partnerség Csúcsot,  június 5-7-én pedig az   ASEM (Ázsia- EU) külügyminiszteri találkozót. A résztvevőket a „Habsburg galéria”, az uralkodókat bemutató kiállítás képei veszik körül, a VIP tárgyalókban és az adminisztrációs helyiségekben pedig a Gödöllői Városi Múzeum tulajdonában lévő,  többek között a gödöllői művésztelep alkotóinak  munkáit láthatják majd a vendégek.
A sajtóközpontnak helyet adó Művészetek Háza is áldásos metamorfózison ment át. Korábban igazán csúf szocreál matuzsálem korszerű, letisztult formákban született újjá. Sajnálatos módon, egy nehezen ignorálható szépséghibája azért van: a művház tetején landolt repülő csészealj (a felső szint) érintetlen maradt, ami véleményem szerint élvezhetetlenné teszi az összképet.
A belváros sétálóutcává illetve térré alakítása folyamatban van, az utolsó simítások fázisában. A parkolás miatt bosszús helybeliek méltatlankodása ellenére belátható, hogy megszépíti a Városháza előtti teret az igényes burkolat, az egységes külső jegyek igazán európai stílusúvá teszik a központot, a falusi jelleg utolsó részleteivel leszámolva.
Az uniós elnökségi események a gödöllői Barokk Év rendezvényeivel párhuzamosan folynak. 2011-ben ugyanis a város két jelentős évfordulóra, Mária Terézia magyar királynő látogatásának 260., és a kastélyt építő  gróf Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulójára emlékezik.

Szöveg: Puskás Ilona

http://budapest.cafebabel.com