Testvérvárosunkban, Zywiecben ismét nagy sikert arattak városunk fiataljai

Lengyel testvérvárosunkban, Zywiecben az idén hetedik alkalommal rendezte meg a Városi Művelődési Központ - cseh, magyar és szlovák társszervezőkkel együttműködve - a Karácsonyi és Pásztorénekek Nemzetközi Szemléjét, a Visegrádi Alap hathatós támogatásával, Antoni Szlagor polgármester és Rakoczy püspök védnöksége alatt.

Magyar részről hagyományosan a Gödöllői Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vállalta, hogy összeállítja a résztvevők csapatát, megszervezi a kiutazást és annak anyagi feltételeit. Az előző években sikeresen szerepelt Cibri-együttes és a Premontrei Gimnázium szólóénekesei helyett ezúttal két újonc csapatot, az Erkel iskola Cantare kórusát (vezetője: Tóth Edit tanárnő) és a Szt. Imre iskola Iglice együttesét (vezetője: Dohanicsné Vígh Adrienn tanárnő) hívtuk meg, hogy bemutathassák tudásukat. Örömmel fogadták a lehetőséget, és mindvégig kiváló volt közöttünk az együttműködés.
A gödöllői fiatalok bemutatkozása minden reményünket felülmúló sikert hozott: mindkét együttes első helyezést ért el kategóriájában, és szép ajándékkal tért haza. Nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy összesen 65 jelentkező közül kellett választani.
Zywiecben az idén is szeretettel, a hagyományos lengyel vendégszeretettel fogadtak bennünket, nagyszerű ellátást és szállást kaptunk, sőt külön programokat is szerveztek a külföldi vendégek részére. 
De álljon itt a résztvevők véleménye
Tóth Edit tanárnő, a Cantare kórus vezetője:
Az Erkel Ferenc Általános Iskola Cantare kórusának különös élményben volt része január 14-17-ig a lengyelországi Zywiecben, Gödöllő testvérvárosában. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy részt vehettünk a Visegrád Alapítvány által szervezett és szponzorált Karácsonyi és Pásztorénekek 7. Nemzetközi Szemléjén. A zsűri két napon keresztül hallgatta a részt vevő 4 ország énekes csoportjait, énekeseit, szólistáit, kiválogatva a különböző kategóriák győzteseit, akik vasárnap a gálaesten szerepelhettek.
Utunk nagyon kellemesen telt, ehhez hozzájárult, hogy testvérintézményünk, a szomszédos Szent Imre Katolikus Általános Iskola küldöttei is velünk utaztak. A gyerekek mindkét iskolából nagy örömmel, izgatottsággal várták a színpadra lépés perceit. Az összeszedettség, figyelem és precíz előkészületek meghozták az eredményt, mindkét csapat a  saját kategóriájában  első helyezést kapott.
Vendéglátóink igen körültekintően mindenre gondoltan pazar vendéglátást biztosítottak a részt vevők számára: háromcsillagos szállodát napi háromszori étkezéssel kedveskedtek nekünk. Szabadidőnkben alkalmunk volt ezt a szép, 700 éves várost is megtekinteni, különleges élményt adott a mintegy 150 éves sörgyár múzeumának szép, interaktív anyagának megtekintése is.
Szép emlék lesz még a verseny utáni ismerkedési est is, ahol beszélgethettünk, énekelhettünk a többi csoporttal, vezetőivel is. Számunkra igen tanulságos és szép volt látni, mennyire őrzik a meghívott országok saját kultúrájukat, népművészetüket. Ez a gyönyörű és életre szóló élménnyel járó utazás nem jöhetett volna létre Szabó László – a Gödöllő város Lengyel Kisebbségi Önkormányzatának vezetője – gondoskodása, segítőkészsége, ügyes szervezése nélkül. Kedves feleségével együtt mindenben támogatott bennünket, tolmácsolásával segítségünkre volt minden problémás esetben. Köszönjük mindnyájan!
Dohanicsné Vígh Adrienn tanárnő:
A Szent Imre Katolikus Általános Iskola Iglice együttese karácsony előtt kapott meghívást a GLKÖ-től a zywieci fesztiválon való részvételre. Lázas munka vette kezdetét, hiszen egy hónap volt az utazásig. A gyerekek lelkesen tanulták a dalokat, még a téli szünetben is.  Szülői segítséggel kaptunk népviseleteket, így a gyerekek ezeket magukra öltve még jobban átélhették a népdalok tartalmát. A dalok nem voltak könnyűek, a sok hajlítást egyszerre énekelni nehéz feladat. Sok-sok gyakorlással, próbával azonban a gyerekek nagyszerűen megoldották a feladatot. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen kategóriánkban 1. helyezést értünk el Zywiecben. Nagy örömünkre az Erkel iskola is kategóriája 1. helyezését nyerte, így a közös öröm még jobban összekovácsolta a két iskola csapatát.
A lengyelországi kirándulás nagyszerű volt. Még a sok eső sem tudta elvenni a kedvünket, hogy megismerjük a város nevezetességeit. Sok kedves emberrel találkoztunk, és való igaz a mondás: magyar-lengyel két jó barát. Ahol csak meghallották, hogy magyarok vagyunk, mosoly volt a válasz.
A szlovák és cseh résztvevőkkel is kedvesen elbeszélgettünk, sőt néhány népdalt egyszerre tudtunk énekelni; a magyarok magyarul, a szlovákok szlovákul. (Nagy nevetés volt a vége.)
Itt mindenkin látszott a népzene iránti szeretet. Jó érzés volt látni, hogy a visegrádi négyek országai ilyen nemes ügy érdekében milyen lelkesen tudnak összefogni.
Nagyon jól éreztük magunkat, és ezúton is köszönjük a GLKÖ-nek, Szabó László elnöknek, hogy meghívtak minket, és részt vehettünk ezen a találkozón. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.