Új rendelet szabályozza Gödöllőn a közterületek használatát

Gödöllőn is tilos a dohányzás az örvendetesen gyarapodó számú játszótereken és a város szerte megtalálható buszmegállókban, továbbá a megújult Főtéren február 25-étől. Az önkormányzat képviselő-testülete feburár 24-i ülésén alkotott új rendeletet a város közterületeinek használatáról, a közterületek és a vásárok rendjéről.

Az új normák és elvárások rendeletbe foglalását számos változás indokolta. Félmilliárd forintból - európai uniós pályázati támogatásból és önerőből – megújult Gödöllő Főtere, színvonalas beruházásokkal emelkedett a belváros értéke. A rendeletalkotók a magasabb rendű jogszabályok változásait és az Európai Unió Tanácsának ajánlásait is figyelembe vették. Az elfogadásukat követő napon hatályba lépő előírások alkalmazása segíti az igényes városkép megóvását.
A képviselő-testület az egységes arculat biztosítása érdekében újraszabályozta a reklámhordozók közterületen történő elhelyezését, figyelembe véve azt is, hogy január elsejétől a közúti közlekedésről szóló törvény lényeges szigorításokat vezetett be ezen a területen.
A rendelet kibővítette a közterület-használati hozzájáruláshoz kötött és a tiltott tevékenységek körét. Közterület-használati hozzájárulást szükséges kérni ezután Gödöllőn például az utcai zenéléshez, ami csak zenei végzettségű vagy iskolarendszerű zenei képzésben részt vevő kérelmező részére engedélyezhető. Nem adható közterület-használati hozzájárulás többek között adománygyűjtéshez.
A Főtér és a belváros megújulása indokolttá tette a terület pontos behatárolását és fokozott védelembe vételét, hiszen számos köztéri bútor, szecessziós stílusú kandeláber és újonnan telepített változatos növényzet szépíti a város első tavaszába lépő új szívét.
Külön fejezetben szerepelnek a belváros közterület-használatára vonatkozó előírások és a még ennél is szigorúbb, a Főtér használatára irányuló szabályok. A Főtér önálló közlekedési rend szerint vehető igénybe. A dohányzás tilalmát a játszóterek és buszmegállók mellett a Főtér közterületeire is kiterjeszti a rendelet a vendéglátó-ipari kitelepülés és az üzletek bejárata előtti 1 méteres közterületi sáv kivételével.
A rendelet részletesen szabályozza a közterület-használat ellenőrzésének módját – amire Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala jogosult –, továbbá a jogellenes közterület-használat következményeit.
Aki a közterületet a rendeletben előírt hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja, a rendeletben szabályozott kötelezettségét megszegi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A közterület-felügyelő a szabálysértővel szemben háromezer forinttól 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati díjfizetésre, illetve a közterület eredeti állapotába történő helyreállítására vonatkozó kötelezettség alól.