Gödöllőn tartják az EU védelmi minisztereinek informális találkozóját

Az Európai Unió szoros figyelemmel követi a líbiai eseményeket - hangsúlyozta péntek reggel a gödöllői királyi kastélyban az unió védelmi minisztereinek informális találkozóját megnyitva Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter. Közben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rendkívüli ülésre hívta össze délutánra az észak-atlanti szövetség tanácsát a líbiai helyzet megvitatására.

Rasmussen a gödöllői találkozó legmagasabb rangú vendége Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével együtt. A NATO alapszerződése nem teszi lehetővé a líbiai beavatkozást - hangsúlyozta megnyitó beszédében Hende Csaba, emlékeztetve arra is, hogy az atlanti szövetség, illetve az Európai Unió esetleges szerepvállalására csakis ENSZ-felkérés alapján kerülhet sor. Mindennek alapján a miniszter elképzelhetetlennek nevezte, hogy magyar katonákat küldjenek a észak-afrikai országba.
A miniszter hangsúlyozta, hogy Líbia mindennek ellenére a pénteki miniszteri találkozó egyik fő témája lesz.
Az EU szoros figyelemmel kíséri a líbiai eseményeket - jelentette ki, utalva arra, hogy a legfrissebb adatok szerint mintegy 3600 uniós állampolgár tartózkodik az országban, amellyel kapcsolatban egyéb "életbevágóan fontos" érdekekről is beszélt.
A magyar uniós elnökség programjában szereplő, nem hivatalosnak mondott védelmi miniszteri tanácskozás napirendjével összefüggésben a miniszter kiemelte az Európai Unió és a NATO, illetve az Európai Unió és az ENSZ közötti partnerség megvitatását. Az előbbi fontosságát, illetve időszerűségét húzza alá a NATO főtitkárának gödöllői jelenléte is.
Mindezzel összefüggésben Hende Csaba úgy értékelte, hogy a két szervezet közötti együttműködés hatékonysága - elsősorban a Ciprussal kapcsolatos görög-török-ciprusi ellentétek miatt - hagy kívánnivalót maga után, ennek ellenére - a párhuzamosságok kiküszöbölésével - konkrét lehetőségek nyílnak az együttműködés mélyítésére. A miniszter szavaiból kitűnt, hogy hatékonyabbnak tekinti az EU és az ENSZ partnerségi együttműködését, ezzel kapcsolatban a világszervezet békefenntartó misszióinak uniós támogatására utalt.
A gödöllői tanácskozás napirendjével összefüggésben a vendéglátó miniszter fontosnak nevezte a képességek összehangolását, mint mondta, a tagállamok összefogása, a katonai, védelmi képességek összehangolása, csoportosítása jóval hatékonyabb, illetve gazdaságosabb együttműködést tesz lehetővé. Mindez Magyarországnak is alapvető érdeke - jelentette ki a védelmi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a gödöllői tanácskozás ezzel kapcsolatban is eredményes lesz.
A NATO főtitkára közben Gödöllőn a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint bejelentette: rendkívüli ülésre hívta össze a NATO tanácsát péntek délutánra, hogy megvitassák a gyorsan változó líbiai helyzetet. Emiatt - tette hozzá - néhány órán belül visszatér Brüsszelbe. Hozzátette, hogy előtte még találkozik az Európai Unió védelmi minisztereivel, megvitatja velük, milyen pragmatikus módon segíthetik a bajbajutottakat, és hogyan lehet korlátozni a líbiai események következményeit.
Mint mondta, a legfontosabb az evakuálás és a lehetséges humanitárius segítségnyújtás.
Az MTI úgy tudja, hogy a NATO tanácsának összehívása miatt változhat az uniós védelmi miniszterek tanácskozásának programja.
MTI

 

 

(c) Tatár Attila felvételei