A Szent István Egyetem a szennyezett ivóvíz miatt feljelentést tett

Február 25-én dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy az Egyetem ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az egyetem birtokában lévő dokumentumok ugyanis azt igazolják: a szolgáltató hónapok óta tudta, hogy az általa biztosított víz nem megfelelő minőségű, mégsem tett semmit.Az egyetemen ökotoxikológiai kísérletek során véletlenül derült arra fény, hogy a hálózati ivóvíz minősége nem felel meg az előírásoknak. Amint erről az egyetem vezetése tudomást szerzett, felvette a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel. Az ÁNTSZ, az általa végzett hivatalos vízmintavétel eredményei alapján 2010 októberében leállíttatta a DMRV Zrt. által üzemeltetett D26/M jelzésű kút működését. A kút leállítása óta történt többszöri ellenőrzés az egyetem területén minden szempontból kifogástalan vízmintát igazolt.

 A vízszennyezéssel kapcsolatos ÁNTSZ dokumentumokból kiderült, hogy a DMRV Zrt. az egyetem gödöllői telephelyét ellátó, D26/M jelű kutat ÁNTSZ engedély nélkül üzemeltette. A hivatalos dokumentumok szerint a DMRV Zrt. vízvizsgálata már 2010. április 6-án kimutatta, hogy a víz atrazin mennyisége meghaladja a megengedett határértéket. Mindezek ellenére nem zárta el a kutat és nem gondoskodott a hiányosságok megszüntetéséről.

 „Felháborítónak tartom, hogy a szolgáltató nem zárta el azonnal a kutat, amint tudomást szerzett a rossz vízminőségről. Ezzel súlyos közegészségügyi érdeket sértett. Ha a tudományos kísérletek során nem végzünk vízvizsgálatot, valószínűleg még ma is rossz minőségű vizet innának az egyetem hallgatói, dolgozói. Szerencsére a víz ma már kifogástalan minőségű, de az egyetem ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert szeretnénk, ha megkeresnék az ügy felelőseit. ” – mondta el Solti László a Szent István Egyetem rektora.

Képünkön Tatár Imre gazdasági főigazgató, dr. Vörös József, Aszód-veresegyházi kistérségi tisztifőorvos, dr. Solti László rektor és dr. Bujáki Gábor  kollégiumi főigazgató