Az Uniónak egységesen kell fellépnie a nemzetközi klímavédelmi tárgyalásokon

Az Európai Unió a mellett van, hogy a 2012 utáni időszakra szülessen mindenkire kötelező klímavédelmi megállapodás, és ennek kidolgozásában az EU játsszon vezető szerepet – ebben egyetértett a Környezetvédelmi Tanács nem hivatalos ülése március 26-án Gödöllőn. A megvalósítás módjában azonban már eltérőek voltak a nézetek.



A Környezetvédelmi Tanács március 14-i hivatalos ülése záródokumentumot (következtetéseket) fogadott el a 2011-es nemzetközi klímavédelmi tárgyalásokról, de akkor nem volt alkalom a stratégia megvitatására. A gödöllői találkozó volt az első lehetőség az eszmecserére. A kérdésnek az ad aktualitást, hogy 2012. december 31-vel lejár a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv által előírt kötelezettségvállalási időszak. Már évek óta folynak intenzív tárgyalások a hogyan továbbról, de eddig nem született megállapodás.
A gödöllői eszmecserén a 27 tagállam egyetértett abban, hogy egy átfogó, minden jelentős széndioxid-kibocsátóra érvényes és jogilag kötelező megállapodásra van szükség. De nincs igazi realitása egy 2012 végéig megkötendő nemzetközi egyezménynek. Ezért – még ha sikerül is a kiotói jegyzőkönyv utáni időszakra valamilyen megállapodást kidolgozni – valószínűleg lesz egy néhány éves átmeneti idő a kiotói kötelezettségek és a majdani újak között. Szükség lehet az átmeneti időszakra különleges jogi intézkedésekre.
A miniszterek egyetértettek abban, hogy javítani kell a kommunikációt a fejlődő országokkal (amelyekre a kiotói jegyzőkönyv nem ír elő kibocsátáscsökkentési kötelezettséget).
Különböző tárgyalási taktikákat javasoltak az egyes miniszterek abban a kérdésben, hogy mikor tegyen az EU új vállalásokat, és hogyan lépjen fel akkor, ha jelentős széndioxid-kibocsátók nem hajlandók kötelezettségvállalásra. Több miniszter hangsúlyozta, hogy a Környezetvédelmi Tanács 2011 októberi ülésén kellene egyértelműen meghatározni az EU tárgyalási álláspontját a dél-afrikai klímavédelmi fordulóra.
A 27 tagország Gödöllőn egyöntetűen fontosnak tartotta, hogy az EU egységes hangon tudjon megszólalni a 2011 végén esedékes durbani nemzetközi klímavédelmi konferencián, jelentette ki a megbeszélések utáni sajtóértekezleten Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, az ülés elnöke.
Connie Hedegaard, a Bizottság klímavédelmi biztosa a sajtóértekezleten kiemelte, hogy Kiotóval is nehéz volt, de nélküle még nehezebb lenne, ezért a kiotói kötelezettségvállalást meg kell őrizni, mert a jegyzőkönyv elfogadásában sok évi tárgyalási erőfeszítés van.
A miniszterek munkaebéden megvitatták a Bizottság által 2011. március 8-án elfogadott 2050-ig szóló dekarbonizációs ütemtervet. A dokumentum költséghatékony módokat vázol arra, hogy az EU 2050-re 80-95 százalékkal csökkentse a széndioxid-kibocsátást 1990-hez képest. A távlati célhoz vezető úton a menetrend 2030-ra 40 százalékos, 2040-re 60 százalékos csökkentést ír elő 1990-hez képest.
A Környezetvédelmi Tanács Gödöllőn előző napon a vízkészletek védelmével foglalkozott. Megállapította, hogy az EU-nak integrált vízpolitikára van szüksége.

Forrás: eu2011.hu