Kultúrát a jövőstratégiába!

Bár az Európa 2020 stratégia nem említi közvetlenül a kultúrát, célunk az, hogy meggyőzzük a döntéshozókat: a kultúra és kapcsolódó ágazatai jelentős mértékben hozzájárulnak az intelligens, fenntartható és befogadó növekedés biztosításához - mondta Szőcs Géza az uniós kulturális miniszterek hétfői gödöllői informális találkozója után.

"Meggyőződésünk, hogy a kulturális szektor segítséget fog nyújtani Európa számára, hogy kilábaljon a jelenlegi válságból. A magyar EU-elnökség egyik fő célja, hogy a májusi 19-20-i kulturális tanácsülésen elfogadják az erre vonatkozó dokumentumtervezetet" - hangsúlyozta a kulturális államtitkár a sajtótájékoztatón.
Szőcs Géza kitért arra, hogy bűn lenne nem kihasználni a kultúra szektorokon átívelő, kreatív és befogadó jellegét.
Andrulla Vasziliu kultúráért is felelős ciprusi EU-biztos kiemelte: a hétfői tanácskozáson minden résztvevő egyetértett abban, hogy a kultúrának vele született értéke van és fontos szerepet tölt be az európai növekedésben, a munkahelyteremtésben. Hozzátette: ezt azoknak a politikacsinálóknak is tudomásul kell venniük, akik majd az unió 2014-től esedékes új költségvetéséről döntenek.
"Tanulmányok és különböző felmérések egyaránt azt mutatják, hogy a kulturális és kreatív szaktorok a teljes uniós GDP 3-4,5 százalékát adják, ez több, mint amit a gépjárműipar vagy a vegyipar produkál" - emelte ki Andrulla Vasziliu.
Hozzáfűzte: a találkozó résztvevőihez hasonlóan a Bizottság is támogatja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa ügyét is magában foglaló Kultúra program mellett maradjon fenn a filmipart támogató MEDIA program is, "hiszen nélküle sok Európában készült díjnyertes film meg sem valósulhatott volna".
Szőcs Géza hangsúlyozta: a válságban lévő világban általában a kultúrán kezdik a megszorításokat, "a mi érveink viszont pontosan ez ellen a mentalitás ellen fogalmazódnak meg, mert a kultúrára szánt összegek nem csak a jövőnek szánt befektetések, hiszen már a jelenben érezhető eredményeket hoznak". Kérdésre válaszolva kitért egy Európai Kulturális Fejlesztési Bank kialakításának lehetőségére is, amelyet Majda Sirca szlovén kulturális miniszter vetett fel a találkozón.
Mint elhangzott, a tanácskozáson szó esett arról a sikeres szakmai konferenciáról, amelyet február 28. és március 1. között rendeztek Budapesten a kultúra hozzájárulásáról az Európa 2020 stratégiához, és Szőcs Géza megemlítette a magyar kezdeményezésre létrehozni tervezett Európai Örökség címet is. Beszámolója szerint a hétfői informális miniszteri találkozó résztvevői kiemelten foglalkoztak az Európai Digitális Menetrenddel, amely alapján meg kell erősíteni az Europeanát, vagyis az EU nyilvános digitális könyvtárát, amely ezzel referenciaként szolgálhatna a digitalizált kulturális örökség számára.
Az ülés végén elfogadott nyilatkozatban az unió magyar elnöksége arra kéri fel a kulturális minisztereket, hogy partnerként működjenek együtt a kultúra megjelenítésében a nemzeti stratégiákban is. A dokumentum az Európai Bizottságot arra kéri fel, hogy vizsgálja meg, az EU jövőbeni szakpolitikai és pénzügyi eszközeire vonatkozó javaslataiban miként vehetné teljes körűen figyelembe a kultúra hozzájárulását az Európa 2020 célkitűzéseihez.

MTI