Nemzetközi Duna Konferencia a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem április 28-29-én nemzetközi konferenciát rendez „A Duna régió uniós stratégiája” címmel. A konferencián különös hangsúlyt kap a föld- és vízgazdálkodás, valamint a környezetvédelem. A konferenciára 9 országból 100 résztvevőt várnak a szervezők.

A Szent István Egyetem a konferencia szervezésére a CASEE (Regional Network for Central and South Eastern Europe) regionális hálózat felkérésére tesz eleget. A magyar helyszínre a soros EU elnökség, illetve az elnökség alatt prioritást élvező Duna stratégia témakör miatt esett a választás. A CASEE regionális hálózat 11 ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) 30 egyeteme részvételével 2010-ben jött létre annak érdekében, hogy támogassa az EU Duna stratégiájának kidolgozását és megvalósítását. A regionális hálózat célja közös kutatások, oktatási és egyéb projektek (pl.: humán erőforrás, know-how projektek) indítása.
A rendezvényen egyebek mellett vitaindító előadást hallgathatnak meg a résztvevők Dr. Erhard Busek korábbi osztrák minisztertől, a Duna és Közép-Európai Intézet elnökétől az EU Duna stratégiájáról, Somlyódy László akadémikustól, a BME Vizi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék professzorától a "Vizek jövője a Duna medencében-problémák és lehetőségek" címmel, illetve Prof. Herwig Waidbachertől a BOKU tanárától a Duna régió ökológiai helyzetéről.
A konferencia poszter szekciójában 37 munkát állítanak ki a résztvevő élettudományos egyetemek oktatói és kutatói.
Az április 28-29-i konferenciát a European Science Foundation támogatja, fővédnöke Dr. Johannes Hahn, a Regionális Politikák EU biztosa, védnökei a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az esemény felkerült a hivatalos EU-elnökségi rendezvények listájára.