Német katonai sírt tártak fel a gödöllői Erzsébet-parkban

Egy, a II. világháborúban elesett német katona földi maradványait találták meg az Erzsébet-parkban április 26-án, lakossági bejelentés alapján.

Helyi lakosok visszaemlékezései alapján tettek bejelentést Gödöllő városának önkormányzatához, hogy a jelenleg felújítás alatt lévő Erzsébet-parkban az Erzsébet szobor mögötti területre a II. világháborúban, a gödöllői harcokban elesett német katonák vannak eltemetve. A bejelentéssel az önkormányzat mellett a Honvédelmi minisztériumot is megkeresték, s a szükséges engedélyek birtokában kedden a Német Hadisír Gondozó Népi Szövetség elvégezte a feltárást.
A megjelölt terület átvizsgálása során egy, a megmaradt dögcédula alapján beazonosítható katona maradványai kerültek elő.
A szakértői vélemény szerint, a vállap maradványaiból megmaradt ezüstszálak alapján valószínűleg tisztet, vagy altisztet temethettek el, aki a Feldherrnhalle páncélgránátos hadosztály katonája volt.  Társai sátorponyvába csavarva hantolták el, feltehetően 1944 decemberében.
A feltárás során több személyes tárgy, ruházati gombok, egy cigaretta szipka, egy kulcs, karóra, pénztárca maradványai és pénzérmék, valamint egy bajonett hegy került elő.
A földi maradványokat a Budaörsi katonatemető és békeparkban helyezik végső nyugalomra.
A költségeket a német kormány fedezi.