Nemzetközi konferencia a szociális biztonsági koordinációról

Kétnapos nemzetközi konferenciát tartanak a szociális biztonsági koordinációról csütörtöktől Gödöllőn. A koordináció célja, hogy az európai uniós tagországok állampolgárai ne veszítsék el szociális biztonsági jogaikat, ha egyik tagállamból a másikba vándorolnak, és a fogadó országban az ottani állampolgárokkal egyenlő bánásmód illesse meg őket.



A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a szociális biztonsági koordináció a szabad mozgás jogának érvényesülését segítő eszköz. Az új szabályok több ponton jelentenek előrelépést, mivel már nem csak a munkavállalók, önálló vállalkozók és diákok meghatározott körére, hanem minden olyan uniós polgárra vonatkoznak, aki valamely szociális biztonsági rendszer hatálya alá tartozik, és élni kíván a szabad mozgás alapjogával – emelték ki.
Az új rendeletek egyik legjelentősebb hozadéka – a minisztérium szerint –, hogy megteremtette a jogalapot a 2012 májusától bevezetendő elektronikus adatcseréhez, amely az érintettek ügyeinek gyorsabb és hatékonyabb tagállami intézését teszi lehetővé.
A soros magyar EU-elnökséghez kapcsolódó szakértői konferencián Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter meghívására részt vesz Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos, Mario Monti korábbi versenyügyi biztos, továbbá képviselteti magát a luxemburgi Európai Bíróság és az Európai Parlament.

mti