Lendületben Gödöllő: Gémesi György a városfejlesztésről és az önkormányzati törvény tervezetéről

Az elmúlt félév európai uniós elnöksége kapcsán emlegetett Gödöllő dinamikus fejlődést mutat. A település önálló városi arculattal, fejlesztési elképzelésekkel és átgondolt stratégiával rendelkezik - mondta a Rádió Orient műsorában Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A városvezető szólt a szerinte nem kellőképpen átgondolt önkormányzati törvénytervezetről és a magyar sportélet feltámasztásának lehetőségeiről is.A budapesti agglomeráció szélén található Gödöllő városa dinamikus fejlődést mutat. A település önálló városi arculattal, fejlesztési elképzelésekkel és átgondolt stratégiával rendelkezik. Az önkormányzat gazdasági helyzete egyensúlyban van, hitelei törleszthetőek. A június 30-án véget érő európai uniós elnökség lendületét a városvezetés tovább szeretné vinni. A nemzetközi kapcsolatok erősödését bizonyítja a június végén rendezett testvérvárosi fesztivál nagy vendégköre is. Az eredményes önkormányzati munkához megfelelő csapatra, integráló erőre, stratégiára, hitelességre és közösségteremtésre van szükség – emelte ki a kulcselemeket Gémesi György, Gödöllő városának polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.
Gödöllőnek a multinacionális vállalatokra és a kis- és középvállalatokra is szüksége van. Az elmúlt időszak tudatos ipartelepítési programjának köszönhetően számos csúcstechnológiát képviselő nagy cég telepedett meg a város ipari parkjában. Az uniós norvég alapnak köszönhetően megújult a vasúti királyi váró. A 300 millió forintos projekt keretében kialakított kiállítás a monarchiabeli közlekedést mutatja be. A helyi szociális helyzet kicsit jobb az országos átlagnál: a munkanélküliségi ráta 5-6 százalék között mozog. A szociális háló megfelelően működik, az intézmények fenntartása és a szolgáltatások magas színvonalú biztosítása nem kérdőjeleződik meg. Egyetemi városként a fiatalok megtartásával sincsen problémánk – mutatta be a Rádió Orient műsorában a város szociális helyzetét a polgármester.
Gémesi beszélt a Belügyminisztérium által kibocsátott önkormányzati törvénytervezetről is, amit ő nem talál eléggé átgondoltnak: mint megjegyezte, a koncepciót olvasva nem tudni, mitől lesz hatékonyabb és olcsóbb a 1200 milliárd forintos adósságállománnyal terhelt rendszer. A önkormányzati szférában nincsen több tartalék, pénzeket kell rendelni a korszerűsítéshez. A közoktatás problémáira sem jelent megoldást az államosítás – emelte ki a MÖSZ elnök Gémesi György.
A magyar sport az elmúlt évek kivéreztető finanszírozási politikája és a reklámpiac beszűkülése miatt sokat vesztett eredményességéből. Jelenleg mindössze 10-12 sportágban vagyunk éremesélyesek. A helyzet kezelése érdekében átfogó stratégiára van szükség. Pályázatot nyújtottunk be a Világjátékok, a nem olimpiai sportágak nagy nemzetközi megmérettetésének megszervezésére. A pályázat elnyerésével javulhatna a helyzet – beszélt a magyar sport helyzetéről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke.
A további részletekért kövesse a Rádió Orient műsorát! www.orientpress.hu
OrientPress Hírügynökség