Pályázati forrásra pályázik a város a közösségi közlekedés átalakításához

Gödöllő önkormányzatának tervei között már régebb óta szerepel a helyi közlekedés minőségének javítása, hogy a lakosság minél nagyobb megelégedésére, a lehető legmagasabb színvonalon, környezetbarát formában biztosítsa ezt a szolgáltatást. A Közlekedési Operatív Program keretében most kiírásra került „Városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése” pályázaton való részvétel lehetőséget ad ennek megvalósítására. A rendelkezésre álló forrás a 2011-2013 közötti időszakra a KÖZOP-5.5.0-09-11 konstrukcióban 63,14 milliárd forint.

Az eredményes részvétel lehetőséget adna a városi közösségi közlekedés olyan átalakítására, amelynek eredményeként a kor legmagasabb technikai szintjét elérő közúti, környezetkímélő közösségi járműveket – akkumulátoros midibuszokat - állítanának rendszerbe. Kiépítésre kerülne az ezek kiszolgálását biztosító telephely, ahol környezetbarát energiaellátását biztosító rendszereket építenének ki. A tervek között szerepel az ipari területek teljes körű bekapcsolása a városi közlekedés rendszerébe, valamint, egy a kor követelményeinek megfelelő, valós idejű utastájékoztatási és forgalomirányító rendszer kiépítése a járműveken, a megállókban, a végállomáson, és egy ehhez kapcsolódó diszpécser központban. Az elképzelésben szerepel egy olyan intermodális pályaudvari rendszer kialakítása, ami a városi buszpályaudvar, a HÉV végállomás és a vasúti pályaudvar utasforgalmának összehangolását tenné lehetővé.
A projekt várható értéke az előzetes becslések szerint 1,5-2 milliárd forint között lesz. Az ennek előkészítésére pályázható 6 százalékkal számolva az előkészítési projekt értéke 90-120 millió forint értékű, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett saját forrást nem igényel.
A javaslatot a képviselő testület tagjai közül egy nem szavazattal szemben tizenketten támogatták.