MÖSZ konferencia a parlagfűről

A parlagfű irtás jogi szabályozásáról, időszerű feladatairól és az önkormányzatokat ezzel kapcsolatosan érintő kérdésekről tartott tanácskozást a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) augusztus 24-én, Gödöllőn. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy parlagfű okozta problémák és a pollenkoncentráció csökkentése érdekében széleskörű összefogásra van szükség. A tanácskozást dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke nyitotta meg.

A parlagfű jelenléte jelentős probléma elé állítja hazánk lakosságát az év második felében, s évről-évre egyre nagyobb károkat okoz mind egészségügyi, mind mezőgazdasági, mind idegenforgalmi téren. Mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-es felmérése szerint ma Magyarország teljes területe fertőzöttnek tekinthető, hatósági fellépésre van szükség, amelynek során a szankcionálás mellett a tudatformálásra és a felvilágosításra is nagy hangsúlyt kell helyezni. Az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság összefogására egyaránt szükség van annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a parlagfű jelenlétét.
Mint azt Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, 2012-től a tervek szerint több jogszabály is megváltozik majd az eredményesség érdekében, így például a tervek szerint ismét jegyzői hatáskör lesz a növényvédelmi bírság kiszabása, ami jelenleg a megyei kormányhivatalok feladata.
A parlagfű mentesítés kiemelt feladat a közmunka programok sorában is. Az idei esztendőben a közfoglalkoztatásban résztvevő 160.000 fő több mint a fele végzett parlagfű irtást, s a kiemelt célprogramokba is mintegy 17 ezren kapcsolódtak be – hangzott el dr. Jákucz Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének előadásában. Mint megtudtuk, a kormány jövőre is a közmunkásokra szeretne építeni ezen a téren, s várhatóan a jelenleginél nagyobb források állnak majd rendelkezésre erre a célra.
Kovács Sándor, a Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a parlagfű irtás szorosan összekapcsolódik a környezetrendezéssel. Mint mondta, folytatni kell az elmúlt öt évben megkezdett tudatformálást. Előadása során ismertette a Jász–Nagykun– Szolnok Megyei Parlagfű-mentesítési Alap tevékenységét, ami többek között az ismeretterjesztéshez, és a mentesítéshez nyújt segítséget a megyei településeknek.
A parlagfű okozta megbetegedések hazánkban mintegy kétmillió embert érintenek, s a tizenévesek 25 százaléka szenved parlagfű allergiától – jegyezte meg előadásában Oláh Lajos, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Albizottságának alelnöke, s felhívta a figyelmet arra is, az allergiások száma évente 15 százalékkal nő. Elmondta, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a parlagfű az egészségügyi problémák mellett a mezőgazdaságnak és az idegenforgalomnak is jelentős gondokat okoz, az így keletkező kár 120-200 milliárd forintra tehető. Példának említette, hogy több német turisztikai lap augusztus második felére már nem ajánlja a Magyarországra utazást a parlagfű-fertőzöttség miatt. Ezen a helyzeten csak az állam, az önkormányzatok, a lakosság és a civil szervezetek összefogásával lehet változtatni.
A konferencia résztvevői megismerhették a rendezvényt támogató Stihl korszerű, parlagfű irtásra használható berendezéseit is. A gépek használatával és a védőfelszerelésekkel helyszíni bemutatón ismerkedhettek meg a települések képviselői.