Őszi szarvasgomba fesztivál Gödöllőn

Egykoron - jó száz esztendeje - nagyhatalomnak számított hazánk, ha a szarvasgombáról volt szó, ám az ínyenc lakomák csúcsának bizonyult illatos csemege lassan feledésbe merült. Gödöllőn október 1-jén és 2-án őszi szarvasgomba ünnepet tartanak: a rendezvényt 2010-ben hívta életre hagyományteremtő céllal a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület. A gombászás híveit az Erzsébet királyné Szállodába és a város megújult főterére várják.


Gödöllőn mindig is fontos szerepet játszott a szarvasgomba; Ferenc József, Erzsébet királyné, de már Mária Terézia is fogyasztotta. Most ismét itt élesztik fel ennek a különleges fűszernövénynek a hagyományát.
Hazánkban jelenleg 160 szarvasgombafajt tartanak nyilván, ám ebből csak hat-nyolc alkalmas emberi táplálékul. Érdekesség, hogy minden évszaknak megvan a saját szarvasgomba fajtája, így ezt a különlegességet szinte mindig be lehet szerezni.
Mindent megtudhatnak a magyar különlegességnek számító homoki szarvasgombáról, amiből még desszertet is készítenek. Találkozhatnak az első magyar, szarvasgombás termékeket gyártó cég képviselőjével, s az avarban az illatos finomság után kutató kutyákat is megcsodálhatják a Gödöllőre látogatók.
Az ínyencek sem csalódnak: a földben rejtőző különlegességgel ízesített ételekből kóstolót is tartanak a szervezők. S míg a szülők ízélményeket szereznek, a kicsikre gyerekprogramok várnak.
Természetesen a szarvasgombás étkek mellett gondoltak azokra is, akik megszomjaznak, így a szarvasgomba fesztivál mellett társrendezvényként borfesztivált is tartanak, ahol a látogatók megismerkedhetnek valamennyi borvidékkel, és meg is kóstolhatják az ott készített nedűt.